Spring naar inhoud

Liefde voor boeken over culturen heen

geschreven op 06 november 2018

"Toen de vluchtelingencrisis in Athene uitbrak, wist ik dat ik twee opties had," vertelt Ioanna. "De vluchtelingen helpen of een lafaard zijn." Ioanna besloot om voor de eerste optie te kiezen en iets te doen met haar passie voor boeken.

door Cara Uyttebroeck

Boeken zijn machtig. Ze kunnen mensen onderwijzen en verbinden, maar ook even helpen ontsnappen aan de realiteit. Dat ontdekte Ioanna toen ze als jong meisje een boek vastnam uit verveling. Tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp merkte Ioanna op dat veel vluchtelingen zich ook verveelden. Vooral omdat ze het kamp niet zo makkelijk kunnen verlaten. Het openbaar vervoer is niet vanzelfsprekend en sommigen zijn bang om in de stad nagekeken te worden. Ioanna besliste daarom om een multiculturele bibliotheek te stichten samen met Nadir. Een vriend die ook als vluchteling naar Athene was gekomen.

Drie jaar later is de bibliotheek een feit. In het lokaal dat de stad Athene ter beschikking stelt, kijkt Ioanna elke ochtend vol bewondering hoe Mrs W. les geeft aan de kinderen. Mrs W. komt oorspronkelijk uit Afghanistan, maar moest vluchten toen de school waar ze les gaf gebombardeerd werd. Ondanks alle tegenslagen blijft ze een lerares in hart en ziel. Ook hier in Athene heeft Mrs W. haar eigen klasje. Elke ochtend oefent ze Franse woordjes met Sarah, een meisje uit Syrië dat binnenkort naar Frankrijk verhuist om haar vader te vergezellen. Daarna zijn de tweelingbroers Bilal en Ali aan de beurt. Mrs W. ziet het als haar taak om hen wegwijs te maken in het Dari, de moedertaal van de jongens die nog nooit naar school zijn kunnen gaan door de oorlog. Mrs W. gaat er immers van uit dat kinderen het recht hebben om hun moedertaal volledig te beheersen, vluchteling of niet. De kinderen genieten er elke dag van, ze noemen Mrs W. zelfs ‘maadarkalan’, oftewel ‘grootmoeder’ in het Dari.

Ioanna kijkt ook graag naar een jongetje naast het raam, hij leest Animal Farm. Ioanna denkt aan haar eigen kindertijd. Toen ze zelf Animal Farm aan het lezen was, moest ze voortdurend aan haar vader vragen stellen omdat ze veel niet begreep. Zo leerde Ioanna hoe aangenaam praten over boeken kan zijn.

De bibliotheek is intussen uitgegroeid tot een ontmoetingsplek waar vluchtelingen, toeristen en mensen uit de stad samen kunnen koffie drinken. Ioanna en Nadir blijven hun boekencollectie verder uitbreiden. Elke taal krijgt een eigen boekenkast: Farsi, Arabisch, Zweeds, Engels, Frans, Spaans, Grieks, Russisch, Chinees ...

Ioanna en Nadir willen boeken in alle mogelijke talen verzamelen om zoveel mogelijk nationaliteiten te kunnen verwelkomen in hun bibliotheek. En ze dromen er ook van om met een eigen cafeetje te beginnen. Iedereen is enthousiast. Maar toch weten Ioanna en Nadir dat er nog werk aan de winkel is. Ze hebben nog veel boeken nodig en te veel mensen hebben de weg naar de bibliotheek nog niet gevonden.

Hier meer over We Need Books.

Ioanna en Nadir hebben ook een crowdfundingcampagne opgestart.

VRTNU VRTNU VRTNU