Spring naar inhoud

Op de schoolbanken tussen roest en stof

geschreven op 29 december 2015

Op de schoolbanken tussen roest en stof

Ik zit achterop de motor bij Rajnish. We rijden door de drukke straten van Jaipur waar ik maar al te vaak met mijn handen op mijn oren sta te vloeken omdat ie-de-reen onophoudelijk aan het toeteren is. Professor Rajendra Jain had gelijk, lijnen op de baan tekenen zijn echt zonde van de witte verf.

Onderweg zie ik het landschap veranderen. De drukte verdwijnt, samen met de zwarte ongefilterde uitlaatgassen, en maakt plaats voor brede banen en grote appartementsblokken. Ondertussen zijn we al zo'n dikke 20 minuten onderweg."We are entering the industrial area" Fabrieken en mannen. Rajasthan Transformers and Switchgears, Baid Marbles, Poddar Fashion Footwear.

We houden halt aan de Fun and Child School 4. Ik vind het gek. Een school midden in een industrieel gebied? Een school tussen allemaal fabrieken waar staal, metaal en marmer bewerkt wordt? Rajnish legt me uit dat kinderen van fabrieksarbeiders hier les kunnen volgen. Wanneer de ouders echter hun job verliezen, keren ze terug naar het platteland, samen met de kinderen.

Een moeder staat haar kind op te wachten aan de schoolpoort. "Alle moeders zijn gelijk, waar dan ook ter wereld", aldus mijn eigen mams.

VRTNU VRTNU VRTNU