Spring naar inhoud

Een vuiltje aan de lucht

© Julie Weyne
geschreven op 07 april 2016

Fatih, Istanboel

Anno 2016 wordt er op twee manieren afval verzameld in Istanboel: je hebt de camions van de overheid die alles op een hoop gooien en de straatverzamelaars die het afval recycleren. Naar schatting werken in Turkije een half miljoen afvalverzamelaars op straat. maar hun broodwinning staat op de helling.

door Julie Weyne en Liza Noteris

Het ministerie van Milieu en Stadsplanning wil een boete opleggen van 140.000 Turkse Lira (ongeveer 44.000 euro) aan recyclagefirma’s die papier aankopen van illegale afvalverzamelaars. De regering probeert hiermee de ongeorganiseerde illegale arbeid, vreselijke omstandigheden, kinderarbeid en bendevorming tegen te gaan.

De keerzijde van de medaille is dat ze mensen broodroven zonder hen een alternatief te bieden. En op een vakbond kunnen de afvalverzamelaars ook geen beroep doen. De kwestie deed veel stof opwaaien in de Turkse media. Het is nog niet zeker of de regeling er komt. De mening van de afvalverzamelaars wordt te weinig gehoord, zo luidt het bij de arbeidersvereniging van de recyclage-industrie. Maar als de geldboete er komt, wordt er niet meer gerecycleerd in Istanboel. Hoe lang de vluchtelingen nog afval kunnen ophalen en sorteren in Fatih, is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de stopzetting ervan grote gevolgen zou hebben: geen recyclage meer in de Fatih-wijk, en breder, in heel Turkije. Afval dat op een hoop wordt gegooid. Geen vuiltje aan de lucht?

Een illegale afvalverzamelaar rust wat uit
VRTNU VRTNU VRTNU