Spring naar inhoud

Denish

geschreven op 04 juli 2018

Denish is nogal een verschijning. Hij is een eerder kleine man, met een beetje een vreemde, onbeholpen lach, die de ene dag een net wit hemd draagt en de volgende dag in een fluogele Spongebob T-shirt verschijnt. Toen ik hem voor het eerst zag, vermoedde ik dat hij niet veel interessants te vertellen zou hebben… maar ik was fout. Denish geeft rijles aan de meisjes in het centrum en hi isj chauffeur bij ChildVoice. Tijdens mijn wekelijkse rit van de village naar Gulu town en terug, vertelt Denish af en toe over zijn verleden. Boeiende verhalen, die niets aan de verbeelding overlaten.

door Charlotte Nietvelt

Rebellen in Noord-Oeganda

Twintig jaar lang woedde in Noord-Oeganda een oorlog. Het beruchte rebellenleger van Joseph Kony, het Lord Resistance Army, vocht tegen het regeringsleger en zoals bij wel meer oorlogen, was de plaatselijke bevolking het grootste slachtoffer. Een ander rebellenleger was dat van Alice Lakwena. Zij zou een geest in zich hebben gehad die stenen uit elkaar deed spatten als kogels wanneer ze iemand raakten. Haar leger gebruikte geen wapens, enkel stenen. Het waren barre tijden in Noord-Oeganda. Kinderen konden niet naar school gaan, want de rebellen konden elk moment van de dag binnenvallen of misschien waren het wel de rebellen die de schoolbel geluid hadden. Landmijnen maakten het onveilig om je zomaar te verplaatsen.

Vechten voor Kony

In 2000 werden Denish en zijn twee zussen in het rebellenleger van Joseph Kony ingelijfd, Denish als soldaat en zijn zussen om te dienen als echtgenotes van soldaten. Eén zus was toen nog maar zeven jaar. Denish vertelt dat Kony degene was die hem opgeleid heeft. Kony volgde bevelen op van een hogere kracht. Zo kon hij bijvoorbeeld op een ochtend zomaar beslissen dat er die dag geen water gedronken mocht worden. Er waren vijf verschillende brigades en Denish zat niet in dezelfde brigade als zijn zussen. Hij zou twee jaar in het leger blijven, voordat hij besloot om ermee te stoppen. Hij keerde terug naar zijn dorp omdat hij wist dat hij amnestie zou krijgen. Vele anderen wisten dit niet en bleven vechten. De angst om vervolgd te worden voor hun daden maakte dat ze nergens naar konden terugkeren. Denish' zus stierf in de oorlog. Zijn andere zus keerde in 2012 terug met twee kinderen. Ze was toen 19 jaar. Denish wil de oorlog zoveel mogelijk vergeten. Het maakt hem kwaad dat door de oorlog zijn zus van hem weggenomen werd.

Verstopt in het regenwoud

Joseph Kony's aanpak kenmerkte zich door het grote aantal kinderen dat hij ontvoerde om ze te trainen tot moorddadige kindsoldaten. Op de plek van het Lukome Centre, waar ik stage doe en waar meisjes herstellen van de effecten van oorlog, verstopten iets meer dan tien jaar geleden de rebellen zich in de wouden. Het LRA bestaat vandaag nog steeds, maar verlegde z’n activiteiten van Oeganda naar de Democratische Republiek Congo en Centraal-Afrika. Kony zou zich verschuilen in het Kongobekken, het tweede grootste regenwoud ter wereld. Hoe het komt dat zo'n misdadiger nog steeds niet gevangengenomen is, verklaart Denish simpelweg door het feit dat Kony de kracht heeft om te verschijnen en te verdwijnen wanneer hij wil. Als een soort geest. Denish heeft het zelf gezien, zegt hij. Ik denk er het mijne van… Ik hoop dat er een dag komt waarop oorlog niet langer méér opbrengt dan vrede.

VRTNU VRTNU VRTNU