Spring naar inhoud

dagboek 7: Navajo-cultuur, mix van oud en nieuw

geschreven op 22 september 2015

De twee weken die ik doorgebracht heb bij een Navajo familie, zijn opnieuw voorbijgevlogen! Tijdens mijn eerste dagen op deze schapenranch in het Navajo reservaat op enkele miles van Page, hebben we alle schapen handmatig geschoren. Lastig, vuil en soms hardhandig werk, maar op en top de moeite waard om meegemaakt te hebben.

door Sarah Pecceu

Ik had verwacht hier heel wat meer tijd met de dieren door te brengen. De ‘enige’ taken die ik mee hielp uitvoeren waren het scheren van de schapen, ze 's ochtends vrijlaten en naar de afgelegen heuveltoppen drijven, om ze ‘s avonds terug binnen te brengen. Meestal gebeurde dit te voet (lees: al lopend) en éék keer mocht ik het nieuwe paard gebruiken!

Waauw! Daar reed ik dan, helemaal alleen over de droge woestijngrond, door het laag struikgewas en massa’s verre vergezichten, een 60-tal schapen in een bepaalde richting te drijven. Het maakte mijn gemiste Mongolië-ervaring helemaal goed! Bedankt Erwin voor alle paardrij-info, het maakte me toch iets meer zelfzeker!

Het inkomen van deze familie bestaat uit de verkoop van hun dieren en uit hun traditionele offgrid hoghan BnB. Elke ochtend hielp ik dan ook mee met het opzetten van sjieke veldbedden en het wisselen van de lakens.

Een taak die me heel wat inzicht gegeven heeft over het houden van een BnB! Opnieuw verzamel ik heel wat ideeën die de toekomstige farmstay alleen maar ten goede kunnen komen.

Zelf sliep ik in mijn tent zo’n 200m van het huis verwijderd. Eerst dacht ik ‘amaai, kan het nog verder weg?’, maar al gauw kon ik de voordelen ervan inzien. Een overweldigende sterrenhemel, geen babygehuil vlakbij en echt mijn eigen stekje waar niemand me kwam storen.

Al sliep ik zo ver af, ik was steeds zeer welkom in hun huis en kon er genieten van lekkere traditionele Navajogerechten. In ruil hiervoor droeg ik meer dan een beetje mijn steente bij met de kinderen! Mijn moederskills zijn hier uit de grond gestampt denk ik.

Ik werd ook telkens uitgenodigd om mee te gaan naar de stad, of mee te genieten van hun authentieke sweat lodge?—?de ondergrondse sauna.

Het gaf me de gelegenheid om de Navajocultuur verder te leren kennen, de vele betekenissen achter alledaagse dingen te ontdekken, enkele fascinerende ‘Indianenweetjes’ op te doen en een diep respect te ontwikkelen voor een cultuur waar ik vooraf zo weinig vanaf wist.

Toch blijf ik steeds verbaasd over hoe Westers deze mensen vaak al zijn, waar zelfs het computerspel ‘Bejeweled’ zijn intrede gevonden heeft bij de oudere generatie… Deze cultuur is echt een mix van eeuwenoude tradities met de hedendaagse crazyness.

Vanaf morgen huur ik voor één weekje een auto om in Amerikaanse stijl de nabijgelegen Nationale parken te bezoeken. Misschien waag ik me zelfs aan een gokje in Las Vegas. Daarna, op naar een hobbyfarm in Taos, New Mexico!

VRTNU VRTNU VRTNU