Spring naar inhoud

Autowijden voor beginners

geschreven op 06 augustus 2019

Zondag, 10 uur ‘s ochtends. Er heerst een drukte van jewelste aan de kathedraal, mensen lopen als mieren door elkaar en leggen de laatste hand aan hun auto door nog even wat bloemen aan de zijspiegel te binden of nog even een slinger over de motorkap te hangen. Ook de fotografen staan al klaar, zo meteen zullen zij het spektakel vastleggen. De verkopers schreeuwen luidkeels om hun feestartikelen aan te prijzen: 'Champaaaaaagne, bloeeeeemen, rijst, rooooode wijn!' Het lijkt alsof er dadelijk een belangrijk huwelijk zal plaatsvinden. Maar een huwelijk is het niet.

door Celine Willmore

Klokslag elf uur komen ze naar buiten: twee priesters, elk met een emmer wijwater in de hand. Ze banen zich een weg door de menigte, naar het begin van de rij auto’s die zich sinds het vroege ochtenduur gevormd heeft. Niet zomaar auto’s, de mooiste versiering is gekocht om van elke exemplaar een echte praalwagen te maken. Zonder veel woorden begint de priester aan z’n taak. Een taak die hij in deze stad élke zondag herhaalt.

Zodra de auto én de familie tegen kwaad en onheil zijn beschermd, wordt er wijn en champagne bovengehaald. De echte feestvierder in de Boliviaan komt boven en terwijl de wagen overgoten wordt met alcohol en rijstkorrels, genieten wij van dit bevreemdende maar unieke moment, één van de vele die we in Bolivië hebben mogen aanschouwen.

VRTNU VRTNU VRTNU