Spring naar inhoud

5 wilde eetbare planten in Israël

en in je achtertuin

geschreven op 16 juni 2016

5 wilde eetbare planten in Israël

en in je achtertuin

Wilde groenten en eetbare planten: in tijden van Delhaize-op-elke-hoek en city tripjes-naar-de-Albert Heijn zou je bijna vergeten dat ze bestaan. Toegegeven: lekkere erwtjes uit de Colruyt ontvriezen is gemakkelijk, maar wat kan er nu op tegen een fijne boswandeling die je maag ook terug vult? Deze vijf wilde eetbare planten kwamen wij tegen op onze reportagereis in Israël en vind je ook in België terug.

een lijstje door Ben Brumagne, reportagemaker van 'Spijs en Vree'

Brandnetelsoep

De brandnetel, zo'n beetje de meest gekende wilde eetbare plant in het Noordelijk halfrond. Pluk ze met een handschoen om irritatie te vermijden en voeg ze toe aan welke soep dan ook. Even goed mixen, en klaar is kees. Bij opwarming of het breken van de netel, moet je helemaal geen schrik meer hebben voor brandende haren.

Melde

Melde of Melganzevoet, broertje van de quinoa en drager van de onterechte stempel 'onkruid'. Waar ze hier platgespoten wordt met herbiciden, vind je het bladgewas in Indië gewoon op de markt. Straffer nog, ze cultiveren het zelfs. In Servië vertelde een 86-jarige grootmoeder me dat de plant in tijden van hongersnood een welkome bekende was. Ook in Israël wordt er mee gekookt: op exact de zelfde manier als spinazie.

Chicorei

Chicorei: moeder van de witloof een zeer bitter van smaak. De Israëlische Paul Nirens leerde me op reis een recept dat hij van Arabische nomadenvolkeren kreeg om de typerende bitterheid er uit te krijgen. Laat de bladeren voldoende doorkoken, giet af en stoof aan in ajuin en olijfolie. Een beetje citroen, zout en peper, en je slaatje is klaar!

Wilde mosterd

Ook wilde varianten van mosterd zijn usual suspects op het Noordelijk halfrond. Hoewel vooral de zaden bij ons gekend zijn, kan ook het blad gebruikt worden. Ze geven een frisse scherpe smaak aan je slaatjes. Oudere blaadjes kook je kort voor gebruik. Je kan zelf ook de zaden oogsten!

Mariadistel

Prikkelige distels zijn verwant aan de artisjok, en kunnen na het verwijderen van de scherpe naalden perfect gegeten worden. Hoe jonger, hoe beter. In de winter is de wortel een echte smaakgever, bijvoorbeeld voor je huisgemaakte risotto.

VRTNU VRTNU VRTNU