Spring naar inhoud

5 stencils die de Griekse crisis uitleggen

geschreven op 30 oktober 2018

5 stencils die de Griekse crisis uitleggen

“Iedere Griek heeft wel een olijfboom” vertelt Stelios, een werkloze verhalenverteller, ons in Athene. “Vroeger stonden die vol olijven. De mensen hadden ze niet nodig. Nu worden ze kaalgeplukt. We maken er olijfolie van. Het is alweer een kost minder.” Stelios loodst ons met een beeldend verhaal door de Griekse crisis. Een verhaal dat onderbouwd wordt door de graffitiboodschappen die overal in de stad terug te vinden zijn.

door Stefanie Kesteloot

De mensen waren aanvankelijk opstandig tegenover de crisis, krijgen we te horen. Nu neigt men naar onverschilligheid of wordt er kranig verder gezocht naar alternatieve oplossingen. Airbnb is daar één van. Het platform kent een enorme groei: vele Grieken verhuren hun appartement via het platform en jagen zo de huurprijzen verder de hoogte in. Dat heeft dan weer gevolgen voor de gewone Griek, die geen betaalbare woningen meer vindt.

De vluchtelingen zijn welkom, althans voor een bepaalde groep Grieken. Ook Griekenland heeft te maken met een klimaat waarin extreemrechts groeit. Er worden meer en meer incidenten gemeld van xenofoob geweld tegenover vluchtelingen en andere immigranten, een gegeven dat ook op de muur terug te vinden is.

De nacht wordt voorgesteld als donker en onveilig, algemeen afgeraden om er op je eentje door te trekken. En dat geldt zeker voor vrouwen. Ook de #metoo-beweging kwam hier op. Verspreid over de stad vind je steunbetuigingen, gericht aan specifieke slachtoffers en vrouwen in het algemeen.

Het ideaalbeeld lijkt er eentje waarin vrouwen en mannen zich terug vrij kunnen bewegen, zonder angst, in een ontspannen sfeer. Eenzelfde ontspannen sfeer zoals we die terugvinden in cafés waar vrouwen en mannen samen en uit volle borst meezingen met de rebetes, de muzikanten die rebetiko spelen. Deze Griekse traditionele muziek wordt gespeeld op instrumenten zoals de bouzouki, de baglama en de gitaar.

Want ook dat gaf Stelios aan: “De crisis mag dan wel een donkere periode geweest zijn, er zijn ook nog positieve aspecten. De muziek is teruggekeerd naar de straat en dat maakt het wat aangenamer.”

VRTNU VRTNU VRTNU