Spring naar inhoud

2 dagen onderweg, 2 uur om teruggestuurd te worden

geschreven op 13 december 2016

"Fears of a 'Calais in Italy' as migrants keep flooding across the Mediterranean"

door Yassine Atari

De titel van een artikel dat ik las over het Italiaanse grensdorpje Ventimiglia. Vanwaar komt deze vrees? Uit een gesprek met een Ethiopische en Eritrese jongen wordt al veel duidelijk. Grote aantallen vluchtelingen proberen via deze plek Frankrijk binnen te geraken. Maar vaak zonder succes, waardoor er een trechtereffect ontstaat. "De eerste poging is meestal met de trein.", weet Ahmed, de Ethiopische jongen, ons te zeggen.

"Vervloek de politie"

"Hier in Italië laten ze ons gewoon de trein opstappen, maar eens we aankomen in Frankrijk worden we van de trein geplukt door de Franse politie en teruggestuurd. Omdat de slaagkansen met de trein zo klein zijn, wagen veel van de mensen de oversteek te voet. Langs de treinrails of via de bergen. Vaak zijn we dan 2 dagen onderweg en dit is niet zonder gevaar. De koude, uitputting en gevaarlijk verkeer hebben al levens geëist."

Ahmed's reispartner, een jongen uit Eritrea, vult aan: "Hah! Twee dagen zijn we onderweg! Twee dagen! En het kost hen maar 2 uur om ons terug te sturen! Ahmed werd hier al vier keer teruggestuurd en ik al drie keer. Ik snap niet waarom Frankrijk zo bang is. Niet iedereen wil er blijven, het is gewoon een transit. De ene wil naar Duitsland, en de andere naar Engeland. Dit gaat gewoon voor meer problemen zorgen. De Italiaanse ordediensten verspreiden ons nu al over receptiecentra in andere delen van Italië, omdat ze bang zijn dat hier kampen gaan ontstaan. Ik zeg het je, ze zorgen zelf voor de problemen!"

VRTNU VRTNU VRTNU