Spring naar inhoud

Zetel in het publiek van De Ideale Wereld

Buitenkansje!

geschreven op 29 augustus 2016

Dag beste bezoeker van deze website,

Als u graag op een stoel zit en naar bewegende beelden, mensen en/of dingen kijkt, hebben we goed nieuws voor u. De Ideale Wereld werft namelijk publiek aan!

Wil u graag plaatsnemen in onze studio tijdens één van onze opnames, dan kan u zich hier inschrijven. Of hier kan ook!

Bent u eerder praktisch ingesteld en wil u weten waar en wanneer u de opnames bij kunt wonen, dan is de volgende alinea op uw lijf geschreven! Wenst u uw tijd liever aan andere dingen besteden dan aan praktisch zijn, dan vindt u onderaan deze pagina een receptje om lekker zelf boter te maken. Smakelijk!

Praktisch: u wordt om 18h15 verwacht, en de opnames duren tot ongeveer 20h30. Onze studio is erg makkelijk bereikbaar met de auto, trein, of, zo u wil, met de benenwagen. De opnames vinden plaats in de studio van Woestijnvis, in de Harensesteenweg in Vilvoorde.

En dan nu.. zelf boter maken! (bron)

Stap 1

Koop een liter lekkere volle slagroom (het liefst bij een boer). Voeg wat zout toe. In principe kun je dit al als basis gebruiken. Wil je het helemaal profi doen, dan moet je dus een yoghurtcultuur (of enkel wat yoghurt toevoegen) en het mengsel minimaal 24 uur laten aanzuren (aandikken) op kamertemperatuur. Voordat je verder gaat naar stap 2 moet je de room terugkoelen naar 15 graden. Maar de snelle methode kan dus ook.

Stap 2

Giet de room in een schone pot. Mix, schud of klop todat je een ons weegt. Eerst krijg je geklopte slagroom. De massa is gereed als het er geschift uit ziet. Enerzijds heb je een klonterige massa (de boter) anderzijds vocht. Het vocht is karnemelk, maar zoals je die nog nooit eerder geproefd hebt. Echt proef maar.

Stap 3

Leg een schone theedoek (kaasdoek) in een zeef en giet het mengsel erin.

Stap 4

Knijp al het vocht eruit. Wat overblijft is de boter. Het vocht kun je gewoon drinken. Verse karnemelk.

Stap 5

Nu gaan we de boter als het ware wassen. Dit doe je om de houdbaarheid te verlengen. Doe de boter in een kom met 80 gr ijswater en spatel/kneed hem net zolang totdat het vocht helder is. In het begin zal het water troebel zijn. Giet het troebele water weg en herhaal de stap. Je gaat net zo lang door totdat het vocht helder is.

Stap 6

Leg de boterbal op een schone doek en druk het vocht er voorzichtig uit. Hoe minder vocht hoe beter.

Stap 7

Je boter is klaar. Je kunt hem naar wens verder op smaak brengen met wat grof zeezout, verse kruiden of citroenrasp. Smakelijk!

(Inschrijven voor ons publiek kan trouwens nog steeds hier. Gelieve wel uw boter thuis te laten (of heel goed te verstoppen zodat we het niet zien).)

VRTNU VRTNU VRTNU