Spring naar inhoud

De buit van Annelies Verbeke

"Fictie kan je een situatie beter doen begrijpen"

geschreven op 05 november 2015

Wat lezen mensen en waarom? Ontdek hier elke dag de boekenbeursbuit van auteurs en bezoekers. Annelies Verbeke stelt haar boek 'Dertig dagen' op zaterdag 7 november voor op de Boekenbeurs in Antwerpen, maar zet er ook graag de nieuwe bundel van Ruth Lasters en de roman van Khaled Khalifa in de verf.

“Misschien worden wij mensen almaar ouder uit ingebouwde hunkering om heel de soort te ontmoeten”

Uit Lichtmeters van Ruth Lasters

De nieuwe dichtbundel van Ruth Lasters ‘Lichtmeters’ stond hoog op mijn lijstje. Ik had gezien dat er een nieuwe poëziebundel uit was van haar en ze is tevens een collega van mij. Ik las en kocht eerder al haar vorige dichtbundel 'Vouwplannen' en een roman. Ze heeft in de dichtbundel een boodschap voor me achtergelaten waarin ze vermeldt dat ze evolueert naar meer filantropie, ik vind dat wel interessant. Deze zin uit de bundel bijvoorbeeld: “Misschien worden wij mensen almaar ouder uit ingebouwde hunkering om heel de soort te ontmoeten”. Enkele gedichten die hier instaan, kende ik ook al.

Mijn boekenkeuze wordt bepaald door verschillende zaken. Dat kan te maken hebben met wat ik zelf aangeraden krijg door boekenbijlages of vrienden, maar ook vaak schrijvers van wie ik vaak nog iets wil lezen, of klassiekers. Ik probeer ook verhalen- en dichtbundels, fictie en non-fictie af te wisselen. Ik heb ook zo’n regel om elk jaar alle continenten aan te doen in mijn leesvoer. Je ontdekt dat er heel veel manieren zijn om goed te schrijven, doorheen verschillende eeuwen.

Er zijn geen messen in de keukens van deze stad - Khaled Khalifa

Het nieuwe boek van Khaled Khalifa zet ik ook graag nog eens in de verf. Dit boek werd in Syrië gecensureerd, dus heb ik het op de lijst PEN Vlaanderen laten opnemen. PEN zet zich in voor vrije meningsuiting en vervolgde schrijvers.

Ik vind dat fictie je soms beter een situatie kan laten begrijpen dan non-fictie dat kan. De situatie van de twee opeenvolgende Assads heb ik beter begrepen via fictie, dan via de actualiteit. Dat is een voorbeeld van hoe de ruimere wereld door de literatuur kan binnensijpelen bij mij.

VRTNU VRTNU VRTNU