Spring naar inhoud
maandag 14 mei om 23u10 en op vrt nu

De broers Geboers: crossen op leven en dood

Bekijk De broers Geboers: crossen op leven en dood op

Sylvain en Eric zijn bekende namen, maar alle zes de broers Geboers hebben aan motorcross gedaan of doen dat nog steeds. De waanzin van zestig jaar motorcross gegoten in een familieverhaal over twee ouders, zes zonen en één dochter.

Zomer 1945. René Geboers, een pas getrouwde fabrieksarbeider uit Balen-Wezel, graaft de onderdelen van zijn motor op die hij voor het begin van de Tweede Wereldoorlog diep in de grond had weggeborgen. Hier begint het verhaal van de crossfamilie Geboers.

Sportliefhebbers kennen Sylvain, die in 1969 en 1970 op een haar na de wereldtitel in de 250 cc misliep, en zijn jongere broer Eric, de vijfvoudige wereldkampioen. Maar, Sylvain en Eric hebben nóg vier broers, die ook allemaal naam en faam in de motorcross probeerden te maken. Want, een zaak mag duidelijk zijn, wie bij de Geboersen niet met een motor uit de voeten kan, telt niet mee. De familie heeft geen bloed, maar motorolie door de aderen stromen.

Decennia lang proberen vader René en moeder Clémentine een zoon klaar te stomen voor de wereldtitel. Sylvain, de oudste, bijt zijn tanden stuk op Joël Robert, de meest getalenteerde crosser van de jaren zestig en zeventig. Louis en Fons botsen op de grenzen van hun fysieke mogelijkheden. Jan zondigt met zijn geflirt tegen regel één van het wetboek van vader René: vrouwen en topsport gaan niet samen. En bij Desiré slaat in 1969 het noodlot keihard toe.

Het zal tot augustus 1982 duren voor moeder Geboers in haar café, annex garage en benzinestation, het volksfeest kan organiseren waar ze al die tijd van heeft gedroomd. Eric is nog geen twintig als hij die dag voor de eerste keer wereldkampioen wordt. Ogenschijnlijk gaat het de oogappel van de familie voor de wind, maar sneller dan verwacht keert hij zich af van de sport die hem beroemd heeft gemaakt.

Een documentaire van Luc Kempen en Elise Nijs.

VRTNU VRTNU VRTNU