Spring naar inhoud

De afspraak

maandag tot vrijdag om 20u30
Een programma voor wie helemaal mee is met de dagactualiteit, maar honger heeft naar meer.

Woensdag 16 maart 2016

Eric Goens en Arthur Van Amerongen over Brussel/Molenbeek. Bianca Debaets over pleegouderschap en Floris Wuyts over invloed van de ruimte op ons lichaam.

‘Van ketter naar profeet’

Na Molenbeek, was gisteren Vorst aan de beurt. De anti-terreurcel voerde er een huiszoeking uit, de gevolgen zijn ons ondertussen bekend. Opnieuw stelde binnen-en buitenlandse media de vraag: wat is er aan de hand in Brussel? Vanavond heeft Bart Schols het hierover met Arthur Van Amerongen en Eric Goens. Van Amerongen is voormalig Midden-Oostencorrespondent en auteur van het boek Brussel: Eurabia. Een boek dat in 2008 verscheen en Brussel neerzet als een tikkende tijdbom waar jihadisme en extremisme uitstekend kunnen gedijen. “Toen werd ik uitgejouwd, na de aanslagen in Parijs stond mijn telefoon roodgloeiend. Ik ging van ketter naar profeet.”
Eric Goens, heeft voor zijn reeks op één 3 maanden in Molenbeek gewoond. Beide heren gingen voor de complete onderdompeling in de Brusselse buurten. Maar hun ervaring was helemaal anders.

Beslissen over ‘je kind’

Kiezen wat voor kapsel, welke hobby’s of naar welke school een kind gaat? Voor de meeste ouders lijkt dit vanzelfsprekend, maar voor pleegouders niet. Pleegouders hebben vaak een heel belangrijke plaats in het leven van een kind, maar hun statuut was niet altijd even duidelijk. Vandaag is in de Kamercommissie justitie een wetsvoorstel goedgekeurd dat dit moet regelen. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen in Brussel, Bianca Debaets is sinds 7 jaar zelf pleegouder van een Burundees jongetje. Zij is opgetogen met het statuut en komt vertellen waarom het een goed idee is dat pleegouders vanaf dag één kunnen mee beslissen over hun pleegkind en wat dit doet met de relatie met de biologische ouders?

Belg in Sterrenstad

Professor fysica Floris Wuyts heeft het druk dezer dagen: hij test in zijn eigen laboratorium in Sterrenstad, in de buurt van Moskou, Russische kosmonauten. Afgelopen weekend was hij er nog om de Rus Mikhail Kornienko te onderzoeken, die na een recordverblijf in het internationaal ruimtestation ISS weer geland is op aarde. Vandaag is Professor Wuyts terug in het land met de allereerste resultaten. Want een lang verblijf in gewichtloze toestand heeft wel degelijk een grote invloed op ons lichaam.

VRTNU VRTNU VRTNU