Spring naar inhoud

De afspraak

maandag tot vrijdag om 20u30
Een programma voor wie helemaal mee is met de dagactualiteit, maar honger heeft naar meer.

Woensdag 15 juni 2016

“Moslimleiders en kerkleiders moeten stoppen de haat te voeden”

Het was een opmerkelijke en emotionele oproep van Sven Pichal in onze uitzending maandag. Naar aanleiding van het bloedbad in Orlando wees hij de vertegenwoordigers van verschillende godsdiensten op hun verantwoordelijkheid. Omdat ze een klimaat van haat en intolerantie mee in stand houden. Dat er een groot spanningsveld zit tussen homoseksualiteit en religie kan niemand ontkennen. Maar hoe groot is hun verantwoordelijkheid? We vragen het aan rabbijn Aaron Malinski en imam Brahim Laytouss. Hoe gaan zij om met homoseksualiteit?

NAVO versus Rusland

Vandaag eindigt in Polen de militaire oefening van de NAVO, 'operatie Anaconda'. Dat is de grootste militaire oefening van de NAVO in 25 jaar: 31.000 soldaten uit 24 landen oefenen tegen een mogelijke inval van Rusland in Europa. Maar deze militaire machtsontplooiing is vooral een waarschuwing aan het adres van de Russen. En daar zijn ze in Rusland helemaal niet mee opgezet. Wij lieten Ruslandexperte Lien Verpoest een week lang naar de Russische media kijken. Hoe kijken ze in Rusland naar die NAVO-oefening? En welke berichten krijgen de Russen hierover te horen?

Slaapwandelen

Het was een klein, maar heel tragisch bericht in de krant. “Papa van twee sterft na val uit raam tijdens slaapwandelen”. Zo’n 5 procent van de volwassenen slaapwandelt. Waarom doen we dit en wat is de oorzaak van dit toch wel bijzondere en ook vreemde fenomeen. Onze reporter Lauwke Vandendriessche vraagt het aan Johan Verbraecken. Hij staat aan het hoofd van het slaapcentrum van het UZ Antwerpen.

Chris Dusauchoit versus dolfinarium

“Ik zal niet rusten voor jullie dichtgaan. Echt niet.” Met deze tweet maakte televisiegezicht Chris Dusauchoit gisteren duidelijk dat hij wil dat het dolfinarium van het Boudewijn Sea Park moet sluiten. Dolfijnen gevangen houden en kunstjes laten opvoeren voor mensen ligt wereldwijd onder vuur. “Dolfijnen horen thuis in de oceaan, en niet in veel te kleine zwembaden.” Dusauchoit wil dat dit watercircus gesloten wordt én dat de politiek hiervoor eindelijk stappen onderneemt

Onze gasten
VRTNU VRTNU VRTNU