Spring naar inhoud

De afspraak

maandag tot vrijdag om 20u30
Een programma voor wie helemaal mee is met de dagactualiteit, maar honger heeft naar meer.

Maandag 4 januari 2016

Vanavond in een vernieuwde De afspraak hebben we het over de spoorstakingen met Raoul Hedebouw en Alain Gerlache. Onze huiswetenschapper Hetty Helsmoortel komt alles vertellen over de vier nieuwe elementen in de tabel van Mendelejev en politiek analist Carl Devos doet zijn voorspellingen voor 2016.

Spoorstaking NMBS

Ze staken dus woensdag en donderdag, de Franstalige spoorbonden. De staking kon alleen worden afgewend als minister van mobiliteit Jacqueline Galant voor gisteravond haar plan voor de NMBS zou aanpassen. En dat heeft ze dus niet gedaan. Wat is er zo anders in Wallonië dat er daar wél wordt gestaakt en in Vlaanderen niet? Raoul Hedebouw van de Franstalige PVDA verdedigt de staking, RTBF-journalist Alain Gerlache analyseert de verschillende houding van de bonden in de twee landsdelen.

De tabel van Mendelejev

“Een wetenschappelijke ontdekking die belangrijker is dan Olympisch goud”. Zo wordt de toevoeging van 4 elementen aan de tabel van Mendelejev vandaag genoemd. Onze huiswetenschapper Hetty Helsmoortel is in de wolken.

Landenruil

België krimpt en schenkt 14 hectare grondgebied, een zompig stuk natuurgebied in Luik, aan Nederland. In ruil krijgt ons land 4 hectare grond, iets verderop, van onze noorderburen cadeau. Boet België in of sluit het hiermee een goeie deal? Reporter Lauwke Vandendriessche trekt naar het nieuwe grensgebied.

Vooruitblik 2016

Wat staat er ons te wachten in 2016? Waarop kunnen we hopen? Wat valt er te vrezen? En welk aanstormend talent zal volgend jaar van zich laten horen? We blikken de hele week vooruit naar het nieuwe jaar in De Afspraak met gezaghebbende stemmen in het maatschappelijk debat. Vandaag zit politicoloog Carl Devos aan onze tafel.

VRTNU VRTNU VRTNU