Spring naar inhoud

De afspraak

maandag tot vrijdag om 20u30
Een programma voor wie helemaal mee is met de dagactualiteit, maar honger heeft naar meer.

Maandag 13 juni 2016

De bloedigste sinds 9/11

Omar Mateen richtte afgelopen weekend het ergste bloedbad aan dat de Verenigde Staten heeft gekend sinds 9/11. In Pulse, een discotheek voor holebi’s in Orlando, schoot hij 49 mensen dood en maakte 53 gewonden. Een vreselijke balans, die voor de zoveelste keer geïnspireerd werd door de ideologie van Islamitische Staat.

Radio 2-presentator Sven Pichal reageerde vandaag op zijn Facebook-pagina. Hij klaagt de houding van de verschillende religies aan als het gaat over homoseksualiteit. Hij en radicaliseringsexpert Montasser Al’demeh hebben het in de studio over de houding van islam en andere religies tegenover homo’s.

Hooliganisme voor dummies

“Als ik de Russen bezig zie dan kriebelt het toch wel.” Hoe kijken Vlaamse hooligans naar de rellen in Frankrijk? Dat vroeg onze reporter Lauwke Vandendriessche zich vandaag af. Ze sprak met iemand die je tot de harde kern van hooligans mag rekenen van een club met een rijke geschiedenis op dat gebied. Wat zijn de gevaarlijkste confrontaties op dit EK en waarom is de hooligancultuur in sommige landen zo gewelddadig?

Toen Vlaanderen nog Silicon Valley was.

De 15de-16de eeuw was een gouden tijd voor Vlaanderen en Brabant. Onze streken waren een draaischijf van innovatie en ondernemers woonden toen massaal in de lage landen. Dat verhaal is natuurlijk spek naar de bek van ondernemer bij uitstek Fernand Huts, die liet er een expo over maken in het Caermersklooster in Gent. Vanaf 17 juni kan u er gaan kijken naar ‘Voor God & Geld’. Vanavond komt curator Katharina Van Cauteren onze historische ondernemersgeest alvast warm maken.

Jihadi John

De Britse journalist Robert Verkaik is de enige journalist ter wereld die IS-beul Jihadi John heeft geïnterviewd. Verkaik ontmoette Jihadi John in 2010 toen die nog Mohammed Emwazi heette en enkel een Britse jonge moslim was.

Vier jaar later werd hij het beestachtige gelaat van IS. Over die ontmoeting in 2010 en wat er daarna met Emwazi gebeurde, schreef Verkaik het boek Jihadi John. The making of a terrorist. Hij komt er alles over vertellen bij Bart Schols.

Onze gasten
VRTNU VRTNU VRTNU