Spring naar inhoud

De afspraak

maandag tot vrijdag om 20u30
Een programma voor wie helemaal mee is met de dagactualiteit, maar honger heeft naar meer.

Maandag 1 februari 2016

Vanavond zijn oorlogsfotograaf Teun Voeten, documentairemaakster Maaike Engels, wielerspecialist Christophe Vandegoor en Ronny Mosuse te gast in De Afspraak.

Belaagd in Calais

6 maanden lang hebben documentairemakers Maaike Engels en Teun Voeten hun tenten in de jungle van Calais opgeslagen. Ze registreerden er een wereld die we kennen uit de kranten en televisiejournaals, maar ze laten ook de andere, donkere kant van dit geïmproviseerde vluchtelingenkamp zien in hun documentaire: de radeloze vrijwilligers die – met de beste intenties - meer kwaad dan goed doen, de kleine en grote criminaliteit in het kamp of de wagens met hulpgoederen die worden geplunderd bij aankomst. Twee weken geleden werden ze bij opnames nog overvallen door bewoners van het vluchtelingenkamp. Hun documentaire is volgende maand klaar. Bij Bart hebben ze het over de twee gezichten van de jungle van Calais en hoe ze dat half jaar daar er beleefd hebben.

Kempische kampioenen

Voor wie het nog niet meekreeg: sinds gisteren is Wout Van Aert wereldkampioen veldrijden. Hij klopte de Nederlander Lars van der Haar na een beklijvend duel. De 21-jarige kersverse wereldkampioen won eerder dit jaar ook het Belgisch kampioenschap veldrijden in Lille, zijn geboortedorp. Het lijkt wel of er iets in dat Kempisch water zit, want Van Aert volgt Daniel Van Steenbergen, Erwin Vervecken, Paul Herygers, allemaal absolute kampioenen van het veldrijden, allemaal met roots in Lille. Karine Claasen polste bij Paul Herygers waarom de volgende wereldkampioen veldrijden waarschijnlijk ook in Lille geboren is.

De fiets van Femke

Hét gespreksonderwerp dit weekend ontbreekt niet vanavond in De Afspraak. De fiets van Femke Van den Driessche bleek na een UCI-controle mechanisch gedopeerd te zijn. Christophe Vandegoor is wielerspecialist en de stem van Sporza-radio die heel het weekend verslag uitbracht over dit ‘historische’ feit. Want voor het allereerst is er een geval van mechanische doping tijdens competitie ontdekt. Wat is de impact op het veldrijden? En mogen we nu ook veronderstellen dat dit ook tijdens wegritten wordt gebruikt?

De roots van Ronny Mosuse

Ronny Mosuse is de zoon van een Congolese vader en een Vlaamse moeder. Zijn ouders kwamen in een vechtscheiding terecht toen Ronny amper vier jaar was. De vader wilde de kinderen meenemen naar zijn geboorteland, maar zijn moeder weigerde dat. Zij kreeg uiteindelijk de kinderen toegekend maar kon de zorg niet aan. Daardoor kwamen hij en zijn broers en zussen in tehuizen terecht. Ronny groeide op zonder veel te weten over zijn familiegeschiedenis. Maar op volwassen leeftijd ging hij op zoek naar zijn roots en dook in zijn familiegeschiedenis. Zo kwam hij terecht bij zijn talrijke ooms en tantes in Kinshasa. Hij vertelt vanavond welke impact dat op zijn eigen identiteit heeft.

VRTNU VRTNU VRTNU