Spring naar inhoud

De afspraak

maandag tot vrijdag om 20u30
Een programma voor wie helemaal mee is met de dagactualiteit, maar honger heeft naar meer.

Dinsdag 5 januari 2016

Volgens Wivina Demeester is buitenlandse adoptie binnenkort verleden tijd. We laten Tom Moons aan het woord, vader van twee ethiopische kinderen. Regisseur Manu Riche maakte een film van het boek Problemski Hotel. Een verhaal dat zich afspeelt in het asielcentrum van Arendonk. Burgemeester Kristof Hendrickx weet hoe dicht fictie en realiteit bij elkaar liggen. En rector Rik Torfs komt zinnige dingen vertellen over 2016.

Adoptie uit het buitenland

Wivina Demeester, voormalig minister van Welzijn, ziet nog weinig toekomst in buitenlandse adoptie. Tom Moons adopteerde twee kinderen uit Ethiopië en werkt bij SOS kinderdorpen, een organisatie die kinderen ondersteunt in hun eigen land. Wat vindt hij van buitenlandse adoptie?

Vrijwillig vluchtelingen opvangen

Een jeugdhotel in het West-Vlaamse dorpje Mesen ontfermt zich vrijwillig over asielzoekers. Elk jaar ontvangen ze 20 000 toeristen, vooral tijdens het toeristische seizoen. 120 asielzoekers opvangen nu het rustig is, moet dus ook lukken, zegt de uitbater van het hotel. Maar zien de bewoners van Mesen dit eigenlijk wel zitten? En de burgemeester? Reporter Karine Claassen brengt een bezoek aan Mesen.

Problemski hotel

Volgende week komt Problemski Hotel in de zalen, de verfilming van het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst. Verhulst schreef het boek nadat hij voor een reportage enkele dagen in het asielcentrum van Arendonk verbleef. Aan onze tafel Manu Riche, de regisseur van Problemski Hotel, en Kristof Hendrickx, burgemeester van Arendonk.

Vooruitzicht 2016

Wat staat er ons te wachten in 2016? Waarop kunnen we hopen? Wat valt er te vrezen? En welk aanstormend talent zal volgend jaar van zich laten horen? We blikken de hele week vooruit naar het nieuwe jaar in De Afspraak met gezaghebbende stemmen in het maatschappelijk debat. Vandaag is dat Rik Torfs, rector van de KULeuven.

VRTNU VRTNU VRTNU