Spring naar inhoud

De afspraak

maandag tot vrijdag om 20u30
Een programma voor wie helemaal mee is met de dagactualiteit, maar honger heeft naar meer.

Dinsdag 14 juni 2016

Nederland en de nederlaag van de Rode Duivels

Gisteren keken 3 miljoen Nederlanders naar de wedstrijd BelgiëItalië. Onze noorderburen zijn er niet bij op het EK Voetbal, dus hebben ze dan maar de Rode Duivels in de armen gesloten. Maar was dat wel een goed idee, na de wanprestatie van de Belgische voetbalploeg gisteren? De Nederlandse sportjournalist Thomas Rijsman volgt de Rode Duivels op de voet voor de NOS. Hij komt vertellen hoe Nederland reageert op onze voetballers.

Kamagurka en de moslims

Na de aanslagen in Brussel maakt kunstenaar Kamagurka zich de bedenking dat hij eigenlijk weinig moslims kent en weinig van hen weet. Hij ziet alleen moslims als ze in het nieuws komen als terrorist of als vluchteling.

Maar wat met al die anderen, zij die niet in het nieuws zitten? Hij wil weten wie zij zijn, hoe het met hén gaat. Kamagurka wil hun stem laten horen. Hoe gaan zij om met hun geloof? Welke plaats heeft hun geloof in hun dagelijks leven en hoe gaan ze om met de perceptie van hun geloof? Voor De Afspraak maakt Kamagurka een portret van Salah Ibnou Kacemi van het Antwerpse hiphopcollectief NOMOBS.

Clichés komen van Mars en Venus

“De muur die mannen rond zich bouwen is volstrekt irrationeel en daarom beangstigend. Hij is koppigheid, onverzettelijkheid, zelfdestructie. Hij is de onwil om te communiceren, je te openen voor de ander.”

Kristien Hemmerechts deed gisteren met haar opiniestuk in De Standaard heel wat stof opwaaien. Zowel mannen als vrouwen reageerden scherp en verweten de schrijfster intellectuele luiheid. Eén van hen is professor filosofie Ignaas Devisch.

In zijn opiniestuk “Clichés komen van Mars en van Venus” maakte hij vandaag zeer duidelijk dat hij het niet eens is met de seksistische stelling van Hemmerechts. Hij zegt spontane jeuk te krijgen van stukken over dé man versus dé vrouw. Benieuwd of de schrijver en de filosoof het vanavond eens zullen geraken.

De gasten van de dag
VRTNU VRTNU VRTNU