Spring naar inhoud

De eindejaarsvragen voor Jeroen Baert

computerwetenschapper

geschreven op 01 januari 2016

Dankzij Jeroen Baert heeft de wereld van hacking, anonymous en het deepweb al iets minder geheimen voor ons.

Zijn hoogtepunten van 2015 willen we u niet onthouden.

De afspraak

Wat vond je de opmerkelijkste gebeurtenis van 2015?

Jeroen Baert

Hoe mensen bij een gepercipieerde terreurdreiging zonder verpinken hun normen, waarden en vrijheden met het oud huisvuil meegeven. Hoe een humanitaire crisis elders wordt opgelost met meer bommen en hier met meer hekken. Hoe we blindelings privacy inruilen voor loze beloftes en een totaal gebrek aan transparantie omarmen als door de media opgehitste lemmingen. Hoe door een brand in de Lotus-fabriek de productie van dinokoeken bijna in het gedrang kwam. Hoe Johan Vande Lanotte na al die jaren nog stééds geen passende set wenkbrauwen heeft weten te kweken.

De afspraak

Wat was het mooiste moment van het jaar?

Jeroen Baert

Voetbal zal me een véél te duur betaalde worst wezen, maar dat beeld van Javier Martos die na een blessure tijdens de match Club Brugge - Charleroi de inhoud van een bus ice spray op zéér directe wijze in de achterwerk-regio gespoten krijgt brengt me altijd aan het lachen. Ik ben een simpele jongen.

De afspraak

Aan welk gesprek in ‘de afspraak’ heb je goede herinneringen en waarom?

Jeroen Baert

Het allereerste gesprek, hoe na een loodzware uitzending over politiek, vluchtelingen en een erg erotisch getint gedicht van oude snoeperd Leonard Nolens (iets over mannensap in meisjesmonden) ik samen met William Boeva vrolijk over Super Mario mocht kletsen. Alsook werd daar de basis gelegd voor wat archeologen over enkele decennia als Scholsgefrons™ zullen categoriseren. Dat is de inmiddels gepatenteerde term voor de kortstondige, doch merkbare fysieke transformatie die het gelaat van de immer kritische gastheer Bart Schols ondergaat wanneer een gast woorden gebruikt zoals "hyperactieve Italiaanse loodgieter met een pornosnor". Ook ben ik helemaal wég van de bijdrages van Kamagurka. De reportage over de kunstenaar in het vluchtelingendorp van Calais is het beste, mooiste en eerlijkste wat er dit jaar op TV te zien was.

De afspraak

Wat heb je het voorbije jaar geleerd?

Jeroen Baert

Dat er bij een maatschappelijk probleem buiten een half Amazonewoud aan opiniestukken door de intelligentsia van de dag bitter weinig zoden aan de dijk gebracht worden. Dat niemand naar het nieuwe Canvas kijkt, maar iedereen er een mening over heeft - politici op kop. Dat "uw haar eens kammen voor ge op den televies komt" (bedankt Bomma) geen overbodige luxe is, zelfs al ben je een rasechte adonis. Dat een bidet dient om je genitaliën, perineum en achterwerk mee te wassen, en geen mini-voetbadje is. Javier Martos zou zo'n dingen wél weten. Ik ga nooit meer naar Mediterraanse hotels.

De afspraak

Wat is je wens voor het nieuwe jaar?

Jeroen Baert

Iedereen een gezonde portie nieuwsgierigheid, en een bordje warm eten. Mezelf een goed doctoraat. Johan Vande Lanotte een set wenkbrauwen. IK DUIM VOOR JE, JOHAN!

De afspraak

Wat wordt de trend van 2016?

Jeroen Baert

Mark my words: Dat internet, daar gaan we nog van horen, denk ik.

VRTNU VRTNU VRTNU