Spring naar inhoud

De eindejaarsvragen voor Hetty Helsmoortel

moleculair biologe

geschreven op 29 december 2015

Tijdens het afgelopen televisieseizoen kon De afspraak rekenen op enkele experts die een frisse kijk op hun vakgebied leverden.

Ook Hetty Helsmoortel, moleculair biologe, kwam geregeld langs met nieuwtjes uit de wetenschappelijke hoek.

De afspraak kon haar nog eens strikken. Zij gaf dan ook haar hoogtepunten van 2015.

De afspraak

Wat vond je de opmerkelijkste gebeurtenis van 2015?

Hetty Helsmoortel

De steeds sterker wordende neiging naar onverdraagzaamheid: in het dorp, in de stad, in het land, in Europa, in de wereld en op sociale media. En dat terwijl de twee meest opmerkelijke gebeurtenissen in de wetenschap net onze samenhorigheid onderstrepen. Ruimtesonde New Horizons was 9,5 jaar onderweg naar Pluto, stuurde ongeziene foto’s naar de Aarde en vliegt nu verder – misschien wel langer dan dat de mensheid ooit zal bestaan. Of hoe klein de mens maar is in het oneindige (?) universum.

Daarnaast was er veel discussie over een ‘nieuwe’ mensensoort, de Homo naledi, maar blijft wel overeind dat we allemaal afstammen van een gemeenschappelijke voorouder. Verenigd, onbeduidend en toch zo intolerant?

De afspraak

Wat was het mooiste moment van het jaar?

Hetty Helsmoortel

Eentje van 1 januari 2015: de automatische erkenning van meemoederschap. Na 5,5 maanden feitelijk mama sindsdien ook wettelijk, officieel, juridisch, erkend, rechtsgeldig, legitiem én familienaamsgewijs mama van mijn dochter. Bedankt aan alle voorvechters, dit maakt echt wel een hemelsbreed verschil.

De afspraak

Aan welk gesprek in ‘de afspraak’ heb je goede herinneringen en waarom?

Hetty Helsmoortel

Zonder enige twijfel het gesprek over Rosalind Franklin, de vrouw die mee aan de basis stond van de moleculaire biologie. In het holst van de nacht opstaan om naar Londen te reizen, 3,5 uur gequeued (blij dat dié in het Groot Dictee zat dit jaar, want Word onderstreep hem rood) en tickets bemachtigd voor Photograph 51 met een overweldigende Nicole Kidman. Ook omdat er niets leuker is dan bijzondere vrouwelijke wetenschappers die tussen de plooien van de geschiedenis verdwenen zijn een eerbetoon te geven.

De afspraak

Wat heb je het voorbije jaar geleerd?

Hetty Helsmoortel

Magie gebeurt écht pas wanneer je uit je comfortzone stapt.

De afspraak

Wat is je wens voor het nieuwe jaar?

Hetty Helsmoortel

Dat allen die voor een moeilijke periode staan de moed vinden om door te gaan, samen met de juiste mensen om zich heen; meer puntkomma’s dan punten.

De afspraak

Wat wordt de trend van 2016?

Hetty Helsmoortel

CRISPR. De technologie om eenvoudig veranderingen aan te brengen in het DNA van om het even welk organisme werd net verkozen tot de grootste doorbraak van 2015 door het wetenschappelijk tijdschrift Science, maar zal de trend van 2016 worden: het wordt uitkijken naar CRISPR-oplossing voor de grootste medische vraagstukken van onze tijd.

VRTNU VRTNU VRTNU