Spring naar inhoud
tot 1 januari op vrt nu

Das Boot (16+)

Bekijk Das Boot (16+) op

Das Boot is een prestigieuze sequel op de anti-oorlogsklassieker van Wolfgang Petersen uit 1981. De achtdelige reeks begint waar de film eindigde. Ze speelt zich af vanaf het najaar van 1942 en volgt de gebeurtenissen aan boord van een gloednieuwe Duitse duikboot tijdens zijn eerste missie vanuit bezet Frankrijk. Tegelijk wordt het verhaal verteld van de achterblijvers aan land en dat van het Franse verzet.

Das Boot ist grimmig entschlossenes Serienfernsehen - auf der Höhe der Zeit, ohne Notausgang.

Der Spiegel

Bezet Frankrijk in het najaar van 1942. De jonge Simone Strasser arriveert in de Duitse marinebasis La Rochelle, waar ze als vertaler aan de slag zal gaan. Ze is nog net op tijd om afscheid te nemen van haar broer Frank. Die vertrekt als radio-operator mee op een geheime missie en meteen ook de maidentrip van de onderzeeër U-612.

De jonge Klaus Hoffmann is de kapitein van de U-612. Hij is de zoon van een legendarische duikbootkapitein en vastbesloten de reputatie van zijn vader eer aan te doen. Maar wat hij en zijn bemanning niet weten is dat de Engelsen onlangs de Enigma-code van de Wehrmacht hebben gekraakt en daardoor alle troeven in handen hebben om de suprematie van de Duitsers onder water te breken. Bovendien komt de ambitieuze en onervaren Hoffmann al snel in conflict met zijn bemanning.

Net voor zijn vertrek heeft Frank zijn zus om een gunst gevraagd: ze moet in zijn plaats naar een afspraak gaan. Zo komt ze in contact met het Franse verzet. En dat onder de ogen van Gestapo-officier Hagen Forster. Zo dreigen broer en zus Strasser allebei in gevaarlijk water terecht te komen.

marinebasis La Rochelle

This series, coy as it may be about its status as a reboot, is an extremely capable addition to the canon

The Guardian
tijdens de opnamen van Das Boot

Das Boot werd gemaakt met een fors budget en dat zie je aan de kwaliteit van de productie, met indrukwekkende locaties (onder meer in de basis van La Rochelle zelf), sfeervolle interieurs in de duikboot en adembenemende onderwateropnames en gevechtsscènes. Waar de serie wonderwel in slaagt, is in het evoceren van de bekrompen, claustrofobische omstandigheden aan boord van een duikboot, waar tientallen mannen wekenlang op elkaars lip moeten leven.

Vicky Krieps

De nieuwe serie zorgt voor een breder perspectief dan de film door zich niet te beperken tot de gebeurtenissen op de duikboot, maar ook andere verhaallijnen te ontwikkelen, onder meer die van het verzet. Op die manier kunnen meteen ook een aantal vrouwelijke personages worden geïntroduceerd. Simone Strasser op de eerste plaats, een Duitse met Franse roots, die verscheurd wordt tussen twee loyauteiten.

De rol van Simone wordt gespeeld door Vicky Krieps, een Luxemburgse met een Duitse moeder en een grootvader die zelf actief was in het Luxemburgse verzet. Daarnaast is er ook de mysterieuze Amerikaanse verzetsvrouw Carla Monroe (Lizzy Caplan), die veel meer weet over Frank Strasser dan zijn zus kan vermoeden.

VRTNU VRTNU VRTNU