Spring naar inhoud
vanaf maandag 3 september

Dank dat u bij ons was

Bekijk Dank dat u bij ons was op

"Dank dat u bij ons was," met dat vertrouwde zinnetje sluit Martine Tanghe bijna elke dag het journaal af. Het is dan ook de ideale titel voor een reeks over 40 jaar tv-journalistiek bij ons. 40, want Martine is in 2018 evenveel jaar anker.

Martine Tanghe is 40 jaar anker van het journaal. Hoe buitengewoon is dat? En de perfecte aanleiding toch om iets te maken over dat vak dat ze al vier decennia met hart en ziel beoefent: de tv-journalistiek? Die kans hebben we gekregen. Dank u Canvas en VRT-NWS voor die heerlijke duik in onze eigen geschiedenis. Dat archief! Die 35 collega's en ex-collega's, van VRT én VTM, die we met onze ploeg hebben mogen interviewen! Al die verhalen, soms bewonderend, soms kritisch, soms hilarisch. Maar altijd eerlijk. En in elk geval een uniek tijdsbeeld over waar we vandaan komen. En misschien in de toekomst naar toe gaan.
Wim Van Waesberghe, eindredacteur Dank dat u bij ons was

Wat is er sinds Martine begon, in ‘78, veranderd in de manier waarop we tv-nieuws – in de meest brede betekenis van het woord – maken? En welk effect heeft dat gehad op het nieuws dat de kijkers te zien krijgen?

We stellen vier vragen, over vier afleveringen.

  • Op welke manier heeft de voorthollende technologie het nieuws veranderd?
  • Wie maakt het nieuws en heeft dat invloed op de uitzendingen?
  • Wat vinden we nieuws en wat niet, en is die focus in 40 jaar veranderd?
  • Hoe zijn in die 40 jaar onze verkiezingsprogramma’s geëvolueerd?

Martine Tanghe is de aanleiding voor dit programma, en ook de verteller, maar we hebben het over veel meer. Bijna 30 tv-journalisten komen aan het woord. Journalisten van toen en nu, jong en oud, van de openbare omroep en ook enkelen van VTM. Van Johan Depoortere tot Rudi Vranckx, van Gui Polspoel tot Ivan De Vadder, van Nadine Desloovere tot Wim De Vilder. En van de eerste vrouw op de tv-nieuwsdienst, Monique Delvaux, tot één van de jongste ankers, Hanne Decoutere. Ook een legende als Bert De Graeve spreekt voor ’t eerst sinds lang over de VRT.

Bekijk hierboven de portretten van enkele van deze iconen uit de tv-journalistiek.

VRTNU VRTNU VRTNU