Spring naar inhoud

Dag meneer De Wilde

Bekijk Dag meneer De Wilde op
Jan De Wilde

Jan De Wilde werd op 1 januari 1944 geboren in Aalst. Via het kinderkoor, een ukelele en een eerste gitaar rolde hij de muziekwereld binnen, al meende het PMS (de voorloper van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding) dat hij beter ingenieur kon worden.

Jan De Wilde

In 1967 was Jan De Wilde voor het eerst op tv te zien. Hij groeide al snel uit tot een kleinkunsticoon. En dat is hij ook vandaag nog. Dankzij liedjes die tot ons collectief geheugen behoren. Liedjes als Joke, Een vrolijk lentelied, Eerste sneeuw, Fanfare van honger en dorst, Hèhè.

Kleinkunstpionier

Jan De Wilde is meester-verteller, briljant liedjesschrijver, prima vertolker en … pionier tegen wil en dank. Hij behoort tot de eerste generatie Vlaamse kleinkunst-artiesten. Zangers die bewust voor de Vlaamse taal kozen en daarmee een eigenwijze weg insloegen.

Heel wat van die generatiegenoten zijn ondertussen overleden: Zjef Vanuytsel, Wannes Van de Velde, Walter De Buck, Hugo Raspoet, … (zie video hierboven). Maar Jan blijft optreden, met meer succes dan ooit. Alsof pas nu alles op zijn plaats valt. De voorbije jaren trok hij Vlaanderen rond met de tournee Dag meneer De Wilde. Het is precies die lange reeks van concerten die de aanzet betekende voor de gelijknamige televisiedocumentaire.

De film is een zacht glooiende tocht langs de karaktertrekjes van Jan De Wilde. Jan is een trage werker, maar zeker niet lui. Jan is eigenwijs, maar niet zelfvoldaan, Jan is stil maar niet grijs, Jan is liedjesmaker maar ook arrangeur en muzikaal bijzonder begaafd.

Ook de sterke band met leerling-tovenaar Urbanus komt aan bod in het portret, net als de invloeden die de muziek van Jan De Wilde mee vorm hebben gegeven, van klassieke componisten tot Bob Dylan.

Een zoektocht in het rijke VRT-archief zorgde zoals zo vaak voor mooie beelden: zwart-witfragmenten van de jonge bard worden afgewisseld met live-opnames van Nekka en fragmenten van de film Hector (uit 1987, van Stijn Coninx met o.m. Urbanus), waarvoor Jan de muziek componeerde.

VRTNU VRTNU VRTNU