Spring naar inhoud

Ultima 2016 Amateurkunsten

Forumtheater Radicalisering

geschreven op 13 juni 2017
Forumtheater Radicalisering

Na de aanslagen in Parijs in 2015 en Brussel in 2016 groeide de bezorgdheid bij een groep vrouwen over de radicalisering van jongeren uit de buurt in Molenbeek. Het Forumtheater, een vorm van participatief theater, zette hen aan om een nieuwe groep samen te stellen die scènes kon uitwerken over gevoelige en complexe thema’s: racisme en radicalisering.

Eigen ervaringen, belevenissen en bekommernissen vormen het vertrekpunt, uit het leven gegrepen… Hoe herken je de eerste tekenen van radicalisering? Hoe verbeter je de communicatie tussen ouders en kinderen? Hoe creëer je vertrouwen en wederzijds respect?

In de herfst werkte een groep vrouwen uit de deelwerking Caleidoscoop van het Gemeenschapscentrum De Vaartkapoen uit Sint-Jans Molenbeek en Vormingplus Citizenne onder leiding van Har Tortike een co-creatie uit.

Het zijn korte scènes die slecht aflopen. De acteurs en actrices spelen zonder kostuums, make-up, speciale belichting of decor. Het publiek wordt geïnterpelleerd en kan tijdens de voorstelling in gesprek gaan. Dan worden de scènes opnieuw gespeeld met de oplossingen die opborrelden. Deze directe betrokkenheid geeft iedereen kracht om taboes bespreekbaar te maken en zelfrespect te herwinnen.

Over Brussel en over Molenbeek in het bijzonder was immers na de aanslagen van Parijs een schaduw van schaamte, onrust en onmacht gevallen. Angsten, dromen, wensen komen naar boven. Op die manier, zo zeggen de vrouwen zelf, wordt Forumtheater, “forumtherapie”. Het opentrekken zorgt er voor dat iedereen in de zaal weet dat ze er niet alleen voor staan…..

Forumtheater Radicalisering toert nog steeds in Vlaamse en Brusselse cultuurcentra en was eind vorig jaar ook te gast in Frankrijk en Nederland.

VRTNU VRTNU VRTNU