Spring naar inhoud

Thomas Vanderveken wordt concertpianist

Canvas volgt hem een jaar lang

© VRT
geschreven op 31 oktober 2016

Als kleine jongen wilde Thomas Vanderveken heel graag pianist worden. Toen hij vijf was, kreeg hij van zijn ouders een piano en begon hij met pianolessen. Niet veel later koesterde hij de droom die elke pianist stiekem heeft: ooit een pianoconcerto spelen samen met een groot orkest.

Maar het is er nooit van gekomen. Thomas ging nog wel naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel toen hij 18 was, maar na twee jaar piano studeren hield hij ermee op: zijn carrière als presentator nam hem helemaal in beslag. Pianist is Thomas niet geworden, en een pianoconcerto heeft hij al zeker nooit gespeeld. Tot zijn grote spijt. De droom is altijd gebleven. En in een reeks van zes afleveringen gaat Thomas die droom nu alsnog waarmaken. Eind 2017 wil hij een aartsmoeilijk pianoconcerto uitvoeren, begeleid door een toporkest met wereldfaam: Brussels Philharmonic, onder leiding van tweevoudig Grammy Award-winnaar Giancarlo Guerrero, een dirigent uit Costa Rica.

Een nieuwe piano

Met deze uitdaging dompelt Thomas zichzelf en de kijker helemaal onder in de wereld van de klassieke muziek. Zijn laatste pianoles kreeg hij 15 jaar geleden, maar sinds vorige week gaat hij terug naar school. Hij volgt les bij de vermaarde Braziliaanse pianiste Eliane Rodrigues, laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd in 1983 en al 30 jaar docent piano aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen.

Thomas krijgt les van Eliane Rodrigues

Dit persoonlijke project brengt Thomas naar alle mogelijke uithoeken van de klassieke muziek, in binnen– en buitenland. Hij bezoekt de grote virtuozen van onze tijd en wekt de legendarische maestro’s van vroeger terug tot leven met archiefbeelden. Maar Thomas zoekt ook een antwoord op de vraag wat talent precies is. Hij laat zijn hersenen scannen én zijn vetpercentage meten. Alles voor de muziek. Thomas ondervindt de finesses van een groot orkest aan den lijve, en danst al studerend door vier eeuwen topmuziek. Dat alles zal hij moeten combineren met zijn ander werk voor televisie en daarbuiten, dat gewoon doorloopt, en waar we achter de schermen meekijken. Thomas zal het komende jaar dus heel efficiënt moeten omgaan met zijn tijd. In januari wordt hij bovendien voor de eerste keer vader.

Thomas oefent

Donderdagavond 7 december 2017(!) is het moment van de waarheid. Dan doet Thomas waar hij als jonge pianist van droomde: een concerto spelen met een groot orkest.
Als het hem lukt natuurlijk.

Een eerste test

Vanaf 8 november 2017 op Canvas en vanaf nu op canvas.be

VRTNU VRTNU VRTNU