Spring naar inhoud

Terug naar Neerpelt

Lieve Joris

© Uitgeverij Atlas Contact
geschreven op 13 september 2018
'Terug naar Neerpelt' is het langverwachte nieuwe boek van Lieve Joris. Daarin vertelt ze eindelijk het verhaal van haar eigen roots. Een verhaal waar ze jarenlang omheen reisde.

Lieve Joris groeide op in een katholiek gezin van negen, ze is het vijfde kind en het derde meisje in de rij. Het gezin woonde in de buurt van het Kempisch kanaal in Neerpelt. Haar vader werkte bij de belastingdienst; haar moeder was een molenaarsdochter.

Als puber raakt Lieve in de ban van haar artistiek begaafde oudste broer. Hij wijst haar de weg het dorp uit, de wijde wereld in, de vrijheid tegemoet. Met vallen en opstaan zoekt Lieve Joris haar weg. Aan de personen in het huis aan het kanaal kan zij niet ontsnappen. Haar geboortedorp was een plek om vandaan te gaan, maar haar terugkeer was even onvermijdelijk.

De roots en familiegeschiedenis van Lieve Joris kwamen ook uitvoerig aan bod in twee Canvas-documentaires: Goudvis (2010) en Wanderlust (2016).

Literaire journalistiek

Lieve Joris ontwikkelde een eigen literair journalistiek genre, met een bijzondere aandacht voor de landen en sociale problemen in Oost-Europa, de Arabische wereld en Afrika. Telkens legt ze een link tussen de gebeurtenissen in de levens van de mensen die ze ontmoet – ze logeert bij de mensen thuis- en de politiek-sociale en culturele context van het land waarin ze reist en woont.

De vroegere Belgische kolonie Congo komt aan bod in 'Terug naar Congo' (1987), 'Dans van de luipaard' (2001) en 'Het uur van de rebellen' (2006). In 2008 verscheen 'De hoogvlaktes', haar voorlopige afscheid van Congo.

Daarnaast is Lieve ook steeds gefascineerd geweest door de Arabische wereld; getuigen daarvan zijn haar debuut 'De Golf' (1986), het boekenweekessay 'Een kamer in Cairo' (1991) en 'De poorten van Damascus' (1993), dat in verschillende talen is vertaald.

In 'Mijn Afrikaanse telefooncel' (2010) komen Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa, de drie gebieden waar Lieve het meest reisde voor het eerst samen. Haar interesse voor de relatie tussen China en Afrika verwerkt ze in 'Op de vleugels van de draak' (2013).

'Terug naar Neerpelt' verschijnt op 20 september 2018 bij Uitgeverij Atlas Contact.

VRTNU VRTNU VRTNU