Spring naar inhoud

Red Star Line Museum wint Roerend Erfgoedprijs

© rr
geschreven op 11 oktober 2016

Het Red Star Line Museum ontvangt de Vlaamse Cultuurprijs Cultureel Roerend Erfgoed 2015 uit handen van minister van Cultuur Sven Gatz. De prijs is een bedrag van 10.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.

De medewerkers van het red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum opende zijn deuren op 28 september 2013. Vanuit dit havengebouw aan de Schelde in Antwerpen reisden tussen 1873 en 1934 ongeveer 2 miljoen migranten met de Belgische rederij Red Star Line naar een nieuw leven in Noord-Amerika.

Als themamuseum over migratie en mobiliteit zet het museum in op minder gekend cultureel erfgoed. Het vestigt de aandacht op een gevoelig, complex, maar brandend actueel thema.

In een tijd waarin migratie weer volop de geesten van iedereen beroert, slaagt het Red Star Line Museum erin om via de Vlaamse geschiedenis van emigratie naar Amerika bij de bezoeker duidelijk te maken wat het betekent om zijn hebben en houden achter te laten om in den vreemde een nieuwe toekomst uit te bouwen

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz

Sinds de opening kreeg het museum ruim 450.000 bezoekers over de vloer, waarvan 130.000 het afgelopen jaar. Een mooi resultaat voor deze jonge erfgoedinstelling, ondanks de moeilijke tijden voor de toeristische sector. Het Red Star Line Museum werd eerder al bekroond met o.a. de publieksprijs Museumprijs 2014, de Wablieftprijs 2014 en kreeg een eervolle vermelding tijdens de European Museum of the Year Award in 2015. Vorig jaar ontving het museum eveneens het kwaliteitslabel erkend museum 2015. De jury onderstreept “de exemplarische werking en de innovatieve aanpak“.

Bekijk hieronder de driedelige reeks Red Star Line

Ter gelegenheid van deze prijsuitreiking kan je hier de driedelige documentaire reeks Red Star Line bekijken. De makers Daniël Cattier en Fabio Wuytack brengen de fascinerende geschiedenis van de rederij en haar passagiers weer tot leven door middel van originele getuigenissen van de passagiers en hun nazaten, met nooit vertoond archiefmateriaal, nieuw gefilmde scènes en prachtige animatiesequenties van de bootovertocht.

VRTNU VRTNU VRTNU