Spring naar inhoud

Prijs voor Vormgeving voor Vincent Van Duysen

Vincent Van Duysen - © Mirjam Devriendt
geschreven op 14 oktober 2016

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving 2015 uitgereikt aan Vincent Van Duysen. De prijs is een bedrag van 10.000 euro en een bronzen kunstwerk. De uitreiking vond plaats tijdens de opening van de Biënnale Interieur in Kortrijk.

Vincent Van Duysen

Vincent Van Duysen werd geboren in 1962 geboren in Lokeren. Hij studeerde architectuur aan Sint-Lucas in Gent en richtte in 1990 zijn eigen studio op in Antwerpen. Momenteel is hij één van de meest gerespecteerde en gerenommeerde Belgische vormgevers in het buitenland. Hij is sinds kort creatief directeur van het Italiaanse designhuis Molteni&C.

Vincent Van Duysen: De visie waarmee ik aan de slag ging sinds het begin van mijn loopbaan, inmiddels 30 jaar geleden, is hierin zeer bepalend geweest. Intuïtief voel ik sinds mijn studie architectuur aan dat vormgeving niet beperkt blijft tot het architecturale en zo breed mogelijk moet bekeken worden zonder onderscheid tussen interieur, meubelontwerp en architectuur.

De jury looft de focus op de essentie en de klassieke esthetiek die Van Duysen nastreeft. Zijn ontwerpen zijn sober, maar toch warm en vol leven. Hierdoor hebben zijn ontwerpen steevast een tijdloosheid en is het werk ook duurzaam.

Van Duysen combineert precisie en puurheid met een elegant licht- en lijnenspel en aandacht voor het materiaal. In die zin staat het werk van Vincent Van Duysen in verbinding met onze rijke traditie van de Vlaamse meesters en het ambachtelijke.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz

Vincent Van Duysen runt zijn eigen architectenbureau. Hij ontwerpt zowel voor de Belgische merken Tribu, When Objects Work en Bulo, als internationaal voor fabrikanten als B&B Italia, Flos en Herman Miller.

De uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijs Vormgeving 2015 vond plaats op de 25e editie Internationale van de Biënnale Interieur in Kortrijk. Onlangs riep deze Biënnale hem uit tot Designer van het jaar.

VRTNU VRTNU VRTNU