Spring naar inhoud

Op bezoek bij Kamagurka

Ontdek zijn atelier in 360°

geschreven op 22 september 2016

In september 2011 opende de Hasseltse Eastmen Gallery met een tentoonstelling van Kamagurka. Vijf jaar later stelt de kunstenaar opnieuw tentoon met een reeks nieuwe werken. Voor die gelegenheid gaat canvas.be op bezoek in zijn atelier, en dat in 360°.

Shit Happens, dat is de naam van de nieuwe tentoonstelling. De naam draagt ook een serie werken op papier waarin we een strontman zien die enorm veel pech blijkt te hebben. Op de tentoonstelling worden er ook een aantal nieuwe schilderijen voor het eerst exclusief tentoongesteld.

Mouches Volantes Met Aardbei en Zeepaard

Hoe ben je op de naam Shit Happens gekomen?

Ik heb al een paar tekeningen gemaakt die de naam droegen. Ik vind het niet moeilijk om een naam te zoeken. Er is helemaal niets filosofisch aan. Soms bespreek ik dat eens met Bert (de assistent van Kamagurka), maar meestal babbelen we over andere dingen, bijvoorbeeld over het voetbal en natuurlijk ook de vrouwen.

Wat heb je met Hasselt?

Vijf jaar geleden is John (Van Eckeren, mede-oprichter) met de galerie begonnen. Hij wou perse mijn werken als eerste tentoonstellen. Sindsdien werken we op regelmatige basis samen. Hasselaren zijn ook zeer joviale mensen. Mijn vrouw en ik komen graag in de hoofdstad van Limburg.

Denk je dat je in die vijf jaar geëvolueerd bent als schilder?

Ik ben op een niet-geforceerde manier geëvolueerd. Ik ben begonnen met cartoons, shows, televisie, theater. Al die kunstvormen dragen bij tot het maken van een nieuw schilderij. De ervaring, de kennis en de techniek worden door mij alsmaar beter en beter beheerst.

Vluchteling op een surfplank

In de expo hangt een schilderij met als naam Vluchteling op een surfplank. Grijp je regelmatig terug naar de actualiteit?

Dankzij mijn televisiewerk, kom ik hele dagen buiten, en regelmatig ook in aanraking met vluchtelingen. Dat laat je niet los. Wanneer ik op een onbewaakt moment aan het schilderen ben, dan komt de vluchtelingenproblematiek naar boven. Het is een zonde als je er niets mee zou doen.

Je laat in de 360°-video een tekening zien over de aanslag in Brussel. Druk je graag je emoties uit in een tekening?

Je zou bijna een perfide landschapsschilder moeten zijn om daar niet over te schilderen of tekenen. Ook de aanslag op Charlie Hebdo heeft me diep geraakt. Ik heb een aantal cartoonisten persoonlijk gekend.

Zeg je van jezelf dat je een bepaalde stijl hebt?

Dat interesseert me helemaal niet. Ik vind het vooral belangrijk om een kunstwerk naar mijn hand te zetten. Kamagurka is mijn stijl. Ik kan gemakkelijk een kubistisch werk maken zonder dat ik mijn stijl verloochen.

De Rode Draad

De enige rode draad in deze expo is het schilderij De Rode Draad. Doe je dat omdat je een beetje tegendraads wil zijn?

Een rode draad is misschien belangrijk - Ik gebruik het vaak in mijn theatershows - maar het kan ook bullshit zijn. De rode draad is de aandacht die mensen schenken aan jouw werk. De vraag is: Hoe lang kan de mens aandachtig zijn? Dat zal mij een worst wezen.

Dank je wel, Kamagurka. Je mag verder schilderen.

VRTNU VRTNU VRTNU