Spring naar inhoud

Muziekdocumentaires

donderdagavond op Canvas

© Jimmy King
geschreven op 26 juni 2018

Op donderdag dompelt Canvas je onder in de wereld van muziek, met documentaires over Amy Winehouse, David Bowie, Oasis en meer.

David Bowie: the last five years

Deze documentaire is het vervolg op 'David Bowie: Five Years', een andere BBC-documentaire uit 2013, van dezelfde regisseur, Francis Whately. We krijgen een overzicht van de laatste vijf jaar van het leven van de zanger, met onder meer zijn onverwachte comebackplaat 'The Next Day' in 2013, zijn laatste meesterwerk 'Blackstar' en zijn musical 'Lazarus'. De documentaire bevat een schat aan zeldzame en ongeziene archiefbeelden en radio-interviews die nog niet eerder werden uitgebracht. We zijn ook getuige van de nooit eerder gehoorde laatste zangopname van Bowie voor 'Lazarus'. We brengen ook een bezoek aan de 55 Bar in New York, waar Bowie het jazzkwartet ontmoette dat zijn achtergrondband zou worden op 'Blackstar'. Tot slot krijgen we een interview te zien met de regisseur en cast van Lazarus.

Oasis: Supersonic

Met ruim 70 miljoen verkochte albums, het snelst verkopende debuut in de Britse muziekgeschiedenis, vele awards en succesvolle wereldtournees, was Oasis onmiskenbaar dé band van de jaren 90. De band haalt echter ook vaak het nieuws met allerlei relletjes en de knallende ruzies tussen de broers Liam en Noel Gallagher. 'Oasis: Supersonic' toont de opkomst en glorietijd van een van de grootste Britse bands ooit. We volgen de broers vanaf hun kindertijd tot het absolute rocksterrendom. Met zeldzaam en niet eerder vertoond beeldmateriaal, exclusieve interviews met Liam en Noel en uiteraard veel muziek.

I'm not in love: the story of 10 CC

Naar aanleiding van de 40e verjaardag van hun wereldhit I'm not in love (1975) komen de originele leden van 10cc - Graham Gouldman, Eric Stewart, Kevin Godley en Lol Creme - weer samen om het verhaal achter hun succes te vertellen: het schrijven, de opnames, het toeren, maar ook de mindere momenten. Deze documentaire toont aan hoe getalenteerd deze briljante muzikanten waren en hoe groot hun invloed is geweest, maar gaat ook op zoek naar de motieven achter hun bittere split op het hoogtepunt van hun succes, in 1976. Met bijdragen van o.m. 10cc-manager Harvey Lisberg, producer Trevor Horn, en muzikanten als Stewart Copeland (The Police) en Graham Nash (The Hollies).

Promises and lies: the story of UB 40

Als een van de grootste commerciële successen ooit verkocht UB40 meer dan 70 miljoen platen, waaronder de wereldhits Red red wine, Can't help falling in love en I got you babe. Maar de groep werd het slachtoffer van haar eigen succes en de bandleden eindigden bankroet. In deze documentaire vertellen Ali en Robin Campbell, Astro, Brian Travers, Mickey Virtue en Jimmy Brown het verhaal van hun steile opgang en hun pijnlijke split.

Unknown Brood

Op woensdag 11 juli 2001 springt rock-'n-rollmuzikant en schilder Herman Brood van het dak van het Hilton hotel. De wijze waarop hij een einde aan zijn leven maakt is net zo extravagant als het leven dat hij heeft geleefd. Herman heeft in zijn eigen video's, liedteksten en interviews een kruimelspoor achtergelaten dat antwoord geeft op de vragen die zijn dood heeft opgeroepen. 'Unknown Brood' duikt in het verleden om met dit niet-eerder vertoonde materiaal en de mensen die het dichtst bij hem stonden de belangrijke momenten te herbeleven. Broods leven was vanaf het begin tot het einde een worsteling tussen het zijn van een mens of het worden van een mythe. Op 11 juli kwamen die twee paden samen.

VRTNU VRTNU VRTNU