Spring naar inhoud

Lili Dujourie krijgt Vlaamse Cultuurprijs Beeldende Kunst 2015

geschreven op 26 juni 2016
Lili Dujourie

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft vrijdagavond de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst 2015 uitgereikt aan Lili Dujourie. Ze ontvangt een bedrag van 10.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.

Lili Dujourie

Dujourie blijft verrasssen, reikt andere perspectieven aan en verlegt grenzen. De veelzijdige kunstenares is een blijver, in binnen- en buitenland. Ze heeft deze erkenning meer dan verdiend.” verklaart Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel.

Lili Dujourie (Roeselare, °1941) is één van de belangrijkste Belgische vrouwelijke kunstenaars sinds de tweede wereldoorlog. Haar rijkgevulde oeuvre is mateloos divers. Het situeert zich op de snijlijn van sculptuur, fotografie, video- en installatiekunst. Op een unieke manier slaagt ze er in ieders blik telkens opnieuw verder te duwen. "Mijn atelier is meer een laboratorium. Alles ontstaat in mijn hoofd. Ik maak er tekeningen van en dan bekijk ik hoe ik het vertaal" legt de kunstenares uit.

Ze staat voor onmiskenbare wereldkwaliteit.

Sven Gatz
Places devoted to the night/Remote from tumults and from noise, 1983

Dujories werken reizen de wereld rond. Grote thema’s uit het maatschappelijk debat laten haar allerminst koud. "*Ik heb altijd in het nu geleefd. Mijn werk is altijd een reactie geweest op de tijd waarin ik leef, *" licht ze toe. Ze is op de kunstscène aanwezig sedert de jaren ’80. “Het oeuvre van Lili Dujourie evolueert los van overwaaiende trends en modes. Lili Dujourie is de Louise Bourgeois van de Lage Landen,” aldus de jury.

Lili Dujourie kreeg eerder dit jaar van de Belgische Vereniging voor Kunstcritici ook al de Prijs voor de beste tentoonstelling van het afgelopen jaar. Dat was voor de dubbeltentoonstelling 'Lili Dujourie. Folds in time - Plooien in de tijd', in het S.M.A.K. Gent en Mu.ZEE Oostende. Cobra.be ging haar daar interviewen, bekijk die reportage hieronder.

VRTNU VRTNU VRTNU