Spring naar inhoud

Kunstenaarsportretten

elke zondag op Canvas

Cinema Through the Eyes of Magnum, zondag 26 augustus - © Eve Arnold
geschreven op 16 juli 2018

Op zondagavond zendt Canvas deze zomer kunstenaarsportretten uit, van Billy Wilder tot The Beatles en van Francis Bacon tot Marlène Dietrich; er is voor elk wat wils.

Spielberg

Wat? Alweer een nieuwe film van Spielberg? Neen hoor, dit is een documentaire over de beroemde regisseur die wereldwijd miljoenen kijkers naar zijn films weet te lokken. Een lang HBO-portret over een man die al zo’n 50 jaar films draait.

Jaws, Raiders of the Lost Arc, ET: The Extra-Terrestrial, Jurassic Park, Schindler’s List, Saving Private Ryan, Bridge of Spies, … documentairemaker Susan Lacy kijkt naar Spielbergs filmografie en onderzoekt hoe zijn leven ook zijn films beïnvloedde. Ze nam daarvoor zo’n 30 uur gesprek met hem op: over zijn kinderjaren met drie zussen in Phoenix, over de echtscheiding van zijn ouders, over zijn filmobsessie, over zijn werk als ‘wonderkind’ voor de televisie, zijn faam als ‘meester van de blockbuster’, de verzoening met zijn vader, zijn Joodse achtergrond en de overgang naar de recentere meer serieuze films. Daarnaast sprak ze met een tachtigtal familieleden, vrienden en collega’s die de regisseur persoonlijk kennen.

Het resultaat is een intiem portret waarin de thema’s die in zijn filmoeuvre aan bod komen - scheiding, verzoening, vaderlandsliefde, menselijkheid en verwondering - uit het leven gegrepen blijken te zijn.

Billy Wilder in Berlijn op de set van 'A Foreign Affair'

Billy Wilder: never be boring

Billy Wilder, een van Hollywoods grootste schrijvers en regisseurs, werd geboren als Samuel Wilder en vluchtte als jonge reporter uit Duitsland via Parijs naar New York toen de nazi's aan de macht kwamen. Tot zijn bekendste werk behoren films als Double Indemnity (1944), The Lost Weekend (1945), Sunset Boulevard (1950) en Some Like It Hot (1959) met Marilyn Monroe in de hoofdrol.

Origineel beeldmateriaal van hem, gesprekken met zijn collega's, archiefbeelden en nieuw filmmateriaal vertellen het verhaal van een cinematografisch genie en schetsen tegelijk het beeld van een belangrijke eeuw in de geschiedenis. Never be boring is een documentaire over een man die allesbehalve saai was.

The Beatles zwaaien naar hun fans op Kennedy Airport.

The Beatles: eight days a week

Na hun legendarische Amerikaanse debuut in The Ed Sullivan Show in 1964, lieten The Beatles de Verenigde Staten in verbijstering achter en de naweeën van dit optreden werden in de gehele wereld gevoeld. Met hun albums en tv-optredens, veranderden zij voor eeuwig de muziek- en popcultuur. Hun uitzonderlijke vakmanschap en charisma maakte hen tevens tot een van de grootste liveacts aller tijden.

In deze documentaire gaat de Oscar-winnende regisseur Ron Howard op ontdekkingsreis naar de liveoptredens van de groep. Van hun vroege optredens in clubs in Liverpool en Hamburg tot hun weergaloos grote optredens in uitverkochte stadions over de gehele wereld. Met naast veel zeldzaam en nog nooit eerder vertoonde beelden van hun shows en interviews, ook nieuwe interviews met o.a. Paul McCartney, Ringo Starr en vele andere prominente betrokkenen.

Marlon Brando, An Actor Named Desire

Zomer 1943. Een jonge, 19-jarige man, gehuld in jeans en T-shirt en met een rode Fedora op het hoofd komt aan in New York met slechts een paar dollar op zak. Zijn naam is Marlon Brando en hij droomt ervan om de grootste acteur ter wereld te worden.

Elf jaar later, na rollen in films als A Streetcar Named Desire, The Wild One en On the Waterfront, kreeg hij de titel van King of Actors. Brando wordt beschouwd als een van de belangrijkste method actors, en zorgde met zijn acteerstijl voor een heuse revolutie. In slechts een paar epische theater- en filmrollen werd hij een icoon en een echte inspiratiebron voor een hele generatie jongeren. Maar weg van de spotlights was er een andere Brando, een donkere man die kampte met neuroses en een grote hang naar zelfvernietiging.

Marlène Dietrich

Marlène Dietrich, Le Crépuscule d'un Ange

Op 6 mei 1992 overleed Marlène Dietrich. In deze documentaire bieden we een nieuwe kijk op deze mythische figuur uit de 20e eeuw. Tot voor haar dood hield Marlène zich 15 jaar lang weg van alles en iedereen, binnen de vier muren van haar appartement in de Avenue Montaigne in Parijs. Met deze film willen we dieper op haar ingaan, op haar verlangens, haar verliezen, haar grootsheid en haar gebreken. De getuigen vertellen over een Marlène op het einde van haar leven, sommigen met emotie en affectie, anderen, zoals haar dochter Maria of haar kleinzoon Peter, met onverschilligheid en erg afstandelijk. Er waren er maar weinig die haar echt kenden of zagen, de laatste jaren van haar leven. Soms brengen ze de Marlène van het verleden terug, met de wonden die deze legendarische figuur steevast verborgen hield.

Francis Bacon: A Brush with Violence

Francis Bacon was de luidste, onbeleefdste, zatste en meest gewilde Britse artiest van de twintigste eeuw. Vijfentwintig jaar na zijn dood gaan zijn werken vaak voor meer dan veertig miljoen pond onder de hamer. De aantrekkingskracht van Bacon schuilt in zijn beruchtheid. Maar het ruige imago dat hij zichzelf had aangemeten, was niet veel meer dan een façade die de complexe en gekwelde man die hij echt was, moest verbergen. In deze unieke en meeslepende documentaire onthullen enkele van zijn intimi de vele geheimen van Francis Bacon.

Becoming Cary Grant

Becoming Cary Grant

Cary Grant, een van de grootste Hollywoodsterren, leed het grootste deel van zijn leven aan onzekerheid, veroorzaakt door een kindertrauma. In de vijftig begon hij aan een lange behandelingskuur, waarbij hij LSD nam om zijn demonen te bezweren. Met behulp van zijn eigen woorden en persoonlijke homevideo's onderzoekt Cary Grant zijn lange reis van onzeker kind tot Hollywoodster met wereldwijde faam.

Callas, Kennedy, Onassis: Two Kings for a Queen

Twee Grieken en een Amerikaanse kregen gaandeweg hun leven de status van mythologische figuur. Achter hun zonnebril schuilden drie pioniers van de massamediacommunicatie, die samen met hen geboren werd, 50 jaar geleden. Ze stonden op de eerste rij en vervingen de helden uit de oudheid. Toch is de eindeloze nieuwsgierigheid die rond hen hing stilaan gaan vervagen. Hun levensverhaal wordt dan toch niet vereeuwigd in een historisch fresco. Dit zijn drie emblematische figuren. Maar waar staan ze voor? Wat is er universeel en wat eeuwig aan hen? En waar gaat hun romance over?

Cinema Through the Eyes of Magnum

Cinema Through the Eyes of Magnum vertelt het verhaal van de intieme en ongekende ontmoeting tussen de Magnum fotojournalisten en de filmwereld. Een confrontatie van twee schijnbaar tegenovergestelde werelden - fictie en realiteit.

VRTNU VRTNU VRTNU