Spring naar inhoud

Kunst voor het nieuwe VRT-gebouw

VRT-jury kiest voor kunstenaar Philippe Van Snick

Philippe Van Snick in zijn atelier - © Canvas
geschreven op 27 februari 2018

De VRT startte in september 2017 een uitgebreide zoektocht naar een kunstenaar voor de realisatie van een kunstopdracht voor haar nieuwe gebouw. Begeleid door de kunstcel van het departement Cultuur van de Vlaamse overheid en door twee externe artistiek deskundigen, koos de VRT-jury voor Philippe Van Snick (Gent, 1946).

Het nieuwe VRT-gebouw komt in een groen mediapark te liggen en zal een open karakter hebben. Bij de openbare omroep is het inherent druk. De integratie van het werk van Philippe Van Snick biedt dan een extra dimensie: zijn driedimensionale, kleurrijke vormen zullen een rustpunt bieden. De hele jury bleek verrukt over zijn ontwerp.

CEO Paul Lembrechts
het nieuwe VRT-gebouw

Voor zo’n groot project moet je niks nieuws gaan uitvinden, vind ik. Ik put dan ook uit bestaande sterke beelden. Decagones, noem ik ze, mijn tienhoeken. Het werk zal heel kleurig zijn, heel materiaalgebonden ook. Door hun dimensie zullen de kunstobjecten zeer aanwezig zijn en tegelijk zorgen voor verstilling

Philippe Van Snick
Philippe Van Snick

Philippe Van Snick speelde in op de basiselementen van de opdracht. Daarin werd een artistieke interpretatie gevraagd bij de tuinkamers die deel uitmaken van het architecturaal ontwerp van Robbrecht & Daem en Dierendonckblancke Architecten. Van Snicks voorstel is een compositie van kleurrijke, driedimensionale, tienhoekige objecten die zullen interageren met de zuidgevel van het nieuwe VRT-gebouw. Daarbij vindt de artiest een evenwicht tussen de eigen beeldtaal en de vraag van de VRT.

Philippe Van Snick en Paul Robbrecht

De jury

Geert De Preter (projectregisseur nieuw gebouw VRT), Chantal Pattyn (cultuurmanager VRT), Joris Vergeyle (themachef cultuur VRT NWS), Ann De Bie (journalist VRT NWS), Ruth Joos (Radio 1), Hans Cockx (HR-directeur VRT) Paul Robbrecht, Alexander Dierendonck, Johannes Robbrecht (architecten nieuw VRT-gebouw), Chris Verhaege en Christian Leysen (Raad van Bestuur), Ronald Van de Sompel en Hilde Teerlinck (externe advsieurs) Katrien Laenen (kunstcel departement Cultuur)

Op dinsdagavond 28 februari 2018 won kunstenaar Philippe van Snick de Ultima 2017 Beeldende kunst.

Hij valt in de prijzen omwille van zijn "gereduceerde, abstracte vormentaal die ook in onze huidige gemediatiseerde en gedigitaliseerde beeldcultuur relevant blijft", aldus de jury.

De prijs werd door minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel, Sven Gatz, uitgereikt in de Antwerpse Arenbergschouwburg.

VRTNU VRTNU VRTNU