Spring naar inhoud

Kirk Douglas wordt 100

© VRT
geschreven op 09 december 2016

Kirk Douglas is één van de laatste Hollywoodlegendes. Nochtans wees niets erop dat hij voorbestemd was voor een leven in de spotlights . Op 9 december wordt hij 100.

theateracteur worden is een droom

Kirk Douglas wordt in 1916 als Issur Danielovitch Demsky geboren in New York. Hij groeit op in armoede. Zijn joodse ouders waren geëmigreerd van Wit-Rusland naar Amerika, maar geraakten er moeilijk aan werk. Op school ontdekt Douglas dat theateracteur worden zijn droom was. Hij geraakt binnen in de American Academy of Dramatic Arts in New York, en leert er Lauren Bacall kennen.

debuut op Broadway

In 1941 maakt hij zijn debuut op Broadway, onder de naam Georges Spelvin, maar de oorlog maakt dat Douglas zijn droom opzij moet zetten. Hij keert terug in 1944 en pikt de draad van het acteren terug op. Via Lauren Bacall krijgt hij zijn eerste rol in een film te pakken, 'The strange love of Martha Ivers' in 1946. Zijn carrière is gelanceerd en Douglas kiest steeds voor sterke rollen.

Burt Lancaster

In 1948 speelt hij samen met Burt Lancaster in 'I walk alone'. Het klikt tussen beide acteurs en ze maken nog zeven films samen.

de moeder van Michael en Joel

Intussen is Douglas getrouwd met een vroegere klasgenoot uit de acteerschool, Diana Hill. Samen hebben ze twee kinderen, de bekende acteur Michael Douglas, en Joel, die filmproducer wordt. Het huwelijk houdt geen stand, ze scheiden in 1951.

Oscarnominatie

Zijn achtste film, 'Champion', waarin hij een bokser speelt, maakt van hem een ster. Hij wordt voor de eerste keer genomineerd voor een Oscar voor beste acteur. Ook voor zijn vertolking van schilder Vincent van Gogh twee jaar later in 'Lust for life' wordt hij genomineerd voor een Oscar en wint hij een Golden Globe.

Stanley Kubrick

Douglas wil echter meer controle hebben over zijn films en lanceert zijn eigen productiemaatschappij, ‘Bryna’, genaamd naar zijn moeder. In 1957 leert hij regisseur Stanley Kubrick kennen op de set van 'Paths of Glory', waarin hij Kolonel Dax speelt, die in de Eerste Wereldoorlog voor de Fransen vecht. Douglas produceert ook de film.

Spartacus

Douglas’ grootste succes is 'Spartacus' uit 1960, waarin hij een Romeinse slaaf speelt die uiteindelijk een slavenleger zal leiden tegen de Romeinse heersers. Het is de beslissing van Douglas om Kubrick als regisseur binnen te halen, maar toch krijgt deze laatste niet de volledige artistieke vrijheid die hij gewoon was. De film won 4 Oscars en werd een kassasucces. Ook is de film belangrijk omdat Douglas de zwarte lijst in Hollywood doorbreekt. Deze lijst omvatte de namen van verschillende acteurs, regisseurs, producers, etc die verdacht werden van communisme. Toch liet Douglas de naam van de scenarist Dalton Trumbo op de credits verschijnen, ondanks het feit dat Trumbo's naam op de zwarte lijst voorkwam.

een Belgische vrouw

Intussen was Douglas in 1954 hertrouwd met de Belgische Anne Buydens. In een interview praat hij over haar en België. (zie archieffragment hiernaast). Ze krijgen twee zonen samen, Peter, die producer wordt, en Eric, die in zijn vaders voetsporen stapt. Hij overlijdt echter in 2004 aan een overdosis drugs.

ere-Oscar

In de jaren '70 en '80 blijft Douglas acteren, produceren en doet hij ook een poging tot regisseren. In 1991 overleeft hij een helicoptercrash. Dit doet hem meer en meer nadenken over het leven en hij omarmt zijn joodse roots. Vanaf eind jaren '80 schrijft hij ook verschillende boeken over zijn leven. In 1996 krijgt hij een ere-Oscar, maar ook dan slaat het noodlot toe. De acteur krijgt een beroerte, en zijn spraak wordt aangetast. Toch blijft hij heel actief. In 2011 steelt hij zelfs de show als hij tijdens een Oscarpresentatie aan actrice Anne Hathaway vraagt: “Waar was jij toen ik films maakte?

Hij herstelt vrijwel volledig van de gevolgen, hij loopt opnieuw zelfstandig en schrijft columns voor de Amerikaanse krant Huffington Post. Douglas is een van de laatst nog levende acteurs van het klassieke Hollywood-tijdperk. Hij woont in Beverly Hills.

VRTNU VRTNU VRTNU