Spring naar inhoud

Kerst in de kunst

© Ed Wheeler
geschreven op 04 december 2018

Om je helemaal in kerststemming te brengen en alvast fijne feestdagen te wensen, ging Canvas op zoek naar het kerstgevoel in de kunsten. En wat blijkt? Het gezelligste feest van het jaar is behoorlijk populair onder kunstenaars.

Het kerstgevoel van Anton Pieck

De tekeningen van de Nederlandse kunstschilder, tekenaar en graficus Anton Pieck zijn een feest voor nostalgici. Deze tekeningen doen je toch gewoon zin krijgen om (desgewenst met een hoge hoed op) op kerstbomenjacht te gaan en een sneeuwballengevecht te beginnen?

De aankondiging van de geboorte van Jezus

De aankondiging van Jezus’ nakende geboorte, waarmee het christelijk kerstverhaal begint, was lang een populair onderwerp bij schilders. Links zien we het kleurrijke The Annunciation door Fra Angelico (1438-1445) en rechts diezelfde gebeurtenis door Botticelli (1489-90).

Santa Classics

Fotograaf Ed Wheeler heeft een wel heel bijzondere hobby. Hij verkleedt zich als kerstman om vervolgens in verschillende bekende kunstwerken op te duiken. Van de geboorte van Venus tot de schilderijen van Vermeer en Magritte: Ed kent zijn klassiekers en voegt overal zijn heerlijke kerstsaus toe.

Onderweg naar Bethlehem

Voor baby Jezus geboren werd, trokken vader en moeder naar Bethlehem. Links zien we hoe Jozef de zwangere Maria liefdevol ondersteunt in een schilderij van Hugo van der Goes (1475). Rechts zien we de Volkstelling te Bethlehem, door Pieter Bruegel de Oude geschilderd in 1566. Hier neemt Bruegel echter wel een loopje met de geschiedenis. We zien namelijk een tafereel van aan het begin van onze jaartelling, maar dan gesitueerd in een middeleeuws dorp.

Andy Warhol does Christmas!

Kerstmis dook regelmatig op in het oeuvre van Andy Warhol (zoals te zien op de linkerfoto). Rechts zien we een Andy Warhol Christmas Tableau uit 2015 op het jaarlijkse kerstfeest van de New York Academy of Art, geïnspireerd op het werk van Warhol door de jaren heen. Het werk is een kritische reflectie op het moderne kerstfeest dat steeds meer rond consumeren draait.

De geboorte van Jezus

Ook de eigenlijke geboorte van Jezus inspireert vele schilders. Links zien we hoe de pasgeboren Jezus een bezoekje krijgt van de Drie Koningen (Albrecht Altdorfer, c. 1530) terwijl Conrad von Soest rechts een wat huiselijker tafereel schetst (1403).

De kerstsfeer volgens Thomas Kinkade

Volgens de Thomas Kinkade Company hangt er in 1 op de 20 Amerikaanse huishoudens een schilderij van Thomas Kinkade, die zichzelf de titel painter of light gaf. Of dat aan de kwaliteit van zijn werk ligt, is maar de vraag. De Amerikaanse schilder had vooral een goede marketingmachine achter zich. Maar of het nu kunst of kitsch is, het kerstgevoel weet hij in ieder geval aan te wakkeren.

O dennenboom, o dennenboom!

Geen kerstfeest is compleet zonder kerstboom. Links zien we er één in een werk van Albert Chevallier Tayler (1911). Rechts dansen de kinderen errond in het schilderij van de Deense Viggo Johansen (1891).

Een vrolijk en kunstzinnig kerstfeest gewenst.

VRTNU VRTNU VRTNU