Spring naar inhoud

Jan De Cock wordt 40

Waarvan Akte uit 2006 exclusief online

© vrt
geschreven op 02 mei 2016

Op maandag 2 mei wordt kunstenaar Jan De Cock veertig. Vanaf die dag is het officieel verboden om hem nog te benoemen als het 'enfant terrible van de Belgische kunst'.

Jan De Cock voorstellen hoeft eigenlijk niet. Niet alleen bij kunstliefhebbers, maar ook bij het ruime publiek staat hij bekend als het 'enfant...', sorry, als een eigengereide kunstenaar die buiten de platgetreden paden durft te stappen en niet te beroerd is om openlijk in debat te gaan met critici, autoriteiten en publieke figuren.

Bij wijze van verjaardagsgeschenk trakteren wij u, geëerd publiek, exclusief op een online-programma, dat de figuur van Jan De Cock tekent als mens en als kunstenaar, wat in zijn geval trouwens twee congruente begrippen zijn.

Ik alleen heb het recht als enige te weten wat ik doe en waar ik naartoe ga.

Jan De Cock

In 2006 zond Canvas de reeks Waarvan Akte uit, een praatprogramma waarin twee mensen samenkwamen voor een lang gesprek rond vier thema's: geloof, hoop, berouw en liefde. Maar de 'gast' – in deze aflevering kunstenaar Jan De Cock – wist niet door wie hij geïnterviewd werd. De interviewer, de 'stem', zat immers verborgen en was voor de gast alleen hoorbaar via een draadloos hoorapparaatje. Op het einde van het programma kwam de 'stem' tevoorschijn en ontdekte Jan De Cock met wie hij de hele dag van gedachten had gewisseld.

Opmerkelijk detail: Jan De Cock stond zélf in voor de eindmontage van het laatste deel van dit programma.

VRTNU VRTNU VRTNU