Spring naar inhoud

Italiaanse zomerfilms

in augustus elke donderdag

© Cinema Paradiso
geschreven op 26 juni 2018

In augustus zie je iedere donderdagavond een Italiaanse zomerfilm op Canvas.

Nuovo Cinema Paradiso

Nuovo Cinema Paradiso

Drama van Giuseppe Tornatore (1988).

De beroemde regisseur Salvatore keert voor het eerst sinds 30 jaar terug naar zijn dorpje op Sicilië. Hij denkt terug aan zijn jeugd, die hij doorbracht in Cinema Paradiso in het gezelschap van zijn oude vriend Alfredo, de operateur. Het was Alfredo die hem de liefde voor film bijbracht. Salvatore wordt er ook herinnerd aan zijn jeugdliefde Elena, dochter van een rijke bankier, die hij sinds zijn vertrek nooit meer terugzag.

La pazza gioia

Tragikomedie van Paolo Virzì. (2016).

Beatrice is een mythomane die ervan overtuigd is dat de groten der aarde tot haar vriendenkring behoren. Donatella is een jonge gesloten vrouw die leeft in haar eigen mysterieuze wereld. Tussen deze twee totaal verschillende vrouwen ontstaat een speciale vriendschap en samen ontvluchten ze de psychiatrische instelling waarin ze verblijven. Ze beginnen aan een dolle roadtrip en gaan onderweg de confrontatie aan met hun demonen.

Rocco e i suoi fratelli

Drama van Luchino Visconti (1960), met Alain Delon.

Moeder Rosaria Parondi ziet zich na het overlijden van haar man gedwongen om met haar zoons het zuiden van Italië te verlaten en in Milaan een nieuw bestaan op te bouwen. De oudste zoon Vincenzo woont er al en staat op het punt om met zijn verloofde in het huwelijksbootje te stappen. De Parondi's belanden in een arbeidersbuurt, waar ze proberen met kleine klusjes de kost te verdienen. De vier broers beginnen te boksen, maar alleen Simone wordt een professionele bokser. Simone wordt verliefd op de prostituee Nadia, maar die verkiest zijn broer Rocco...

Viva la liberta

Tragikomedie van Roberto Andò (2013), met Toni Servillo.

Enrico Oliveri, secretaris-generaal van de grootste oppositiepartij in Italië, is bezorgd: peilingen geven hem aan als de grote verliezer. Op een avond verdwijnt Oliveri spoorloos. Zijn raadgever en rechterhand Andrea Bottini en zijn vrouw Anna pijnigen hun hersenen om een oplossing te vinden. Ze vragen aan Enrico's tweelingbroer Giovanni -een briljant filosoof met een bipolaire stoornis- om stiekem diens plaats in te nemen...

Mediterraneo

Romantisch oorlogsdrama van Gabriele Salvatores (1991)

WOII. Een jaar nadat Italië zich heeft aangesloten bij nazi-Duitsland, wordt een groepje Italiaanse soldaten naar een afgelegen Grieks eiland in de Egeïsche Zee gestuurd om het te bewaken tegen de geallieerden. Omdat de vijand in de verste verte niet te bespeuren valt, besluiten de soldaten dan maar te genieten van de rust op dit zonovergoten eiland. En ook de Griekse eilandbewoners accepteren geleidelijk aan hun aanwezigheid.

VRTNU VRTNU VRTNU