Spring naar inhoud

Griekenland laat je nooit meer los

Maria Ikonomopoulou en de Griekse crisis

© Maria Ikonomopoulou
geschreven op 10 oktober 2018

Het is een prachtige dag in Rotterdam. De zon schittert op de Nieuwe Maas en de hemel kleurt Grieks-blauw. In haar atelier toont de Nederlands-Griekse kunstenares Maria Ikonomopoulou ons enkele van de werken die ze de voorbije tien jaar heeft gemaakt.

Growing Influences

Invloeden van volkskunst en Arte Povera zijn nooit ver weg. De mooie Griekse krant ‘I Kathimerini' spint ze tot papieren draden. De babyblauw gedrukte weerkaart uit het dagblad verwerkt ze in fragiele collages. Soms sopt ze die in bijenwas. Hele bladzijden hergebruikt ze als gesluierd canvas voor subtiele commentaren. Foto’s en papier verknipt ze tot bloemblaadjes waar ze grote installaties en muursculpturen mee opbouwt. Sinds 2010 sijpelt de Griekse nachtmerrie ook haar werk binnen.

Skepsis

In 1985 verliet Maria Ikonomopoulou Griekenland om zich in Nederland te vestigen. ‘Uit vrije wil’ benadrukt ze, ‘maar het blijft wel het land waar ik vandaan kom.’ Hoewel ze economie gestudeerd heeft snapte ze in 2008 zelf niet zo goed wat er met deze crisis aan de hand was. Toen ook in Nederland en België iedereen vroeg om het even uit te leggen begon ze heel veel te lezen. Al vrij snel werd duidelijk dat dit een heel complex en ingewikkeld iets is. De meeste mensen in Noord-Europa kennen wel het oude Griekenland, de glorie en de basis van de democratie, maar het huidige Griekenland heeft daar heel weinig mee te maken. Toen ze in Griekenland naar school ging werd er over drieduizend jaar geleden onderwezen, maar zij keek om zich heen en dacht ‘Hier klopt iets niet. Ik zie alleen ruïnes van die Oude Grieken, of zuilen die op de grond liggen, maar ik zie die glorieuze Grieken niet rondlopen. Niemand vertelde me hoe we hier zijn terechtgekomen. En dat is nog altijd een probleem.’ Het was helemaal niet de bedoeling hierover werk te maken, maar voor ze het wist was ze alleen daar nog mee bezig. Ondertussen zijn we tien jaar later en werkt ze aan een boek, een bundeling van het werk waar ze mee bezig is.

Growing Influences (detail)

"Ik wil iets van de werkelijkheid begrijpen en die transformeren. Dat is de taak van de kunstenaar, wel een probleem aan te kaarten maar het niet over dat probleem te hebben. Ik heb heel sterk de neiging om te transformeren tot iets moois, iets positiefs, want al die berichtgeving is gewoon deprimerend, en echt uitzichtloos en problematisch. Om uit het raam te springen. Het is een opeenstapeling van problemen, problemen, problemen en niemand in Griekenland weet nog waar hij aan toe is. Iedereen is totaal geflipt van de stress, en ik heb daardoor ook veel stress gekregen."

Maria Ikonomopoulou wordt in België vertegenwoordigd door Mulier Mulier Gallery in Knokke-Zoute. Werk van haar was ook te zien tijdens de tentoonstellingen 'Art Eco - Attitudes' en 'Learning from Documenta' in CC Strombeek in Grimbergen. Voor meer info kun je op haar website terecht.

VRTNU VRTNU VRTNU