Spring naar inhoud

Een antwoord op alle vragen

stand-upfilosofie

© Moon Saris
geschreven op 19 februari 2019

Theatermaker Laura van Dolron noemt zichzelf stand-upfilosoof. Ze is een van de gasten tijdens Winteruur op reis en toert intussen met haar jongste voorstelling Een antwoord op alle vragen door Nederland en Vlaanderen.

Het was een merkwaardige samenloop van omstandigheden. Begin 2018 besluiten we om de Nederlandse theatermaker Laura van Dolron te vragen voor ons zogenaamde panel der wijzen van de online rubriek Grote Vragen. We spreken af in Leuven waar ze de avond voor valentijn haar voorstelling Liefhebben brengt in de Stadsschouwburg. In een lege maar zonovergoten foyer maakt ze even tijd voor ons lijstje Grote Vragen.

Spontaan

Ja, ze heeft de vragen op voorhand gekregen. Maar nee, ze heeft er niet echt naar gekeken, laat staan erover nagedacht. "Ik wil me laten verrassen door de vragen en zo spontaan mogelijk antwoorden." We hadden het eigenlijk niet anders verwacht van iemand die zichzelf eerder al stand-upfilosoof had genoemd.

We krijgen waar we op hoopten: eerlijke antwoorden, zoekend en innemend, soms met een filosofische inslag dan weer met een kwinkslag, voorbeelden uit het leven gegrepen, af en toe een verrassende wending, nooit hoogdravend en altijd heel nuchter.

Als ons lijstje vragen is afgewerkt, vraagt ze om meer en al gauw blijkt waarom. "Weet je, dit interview is eigenlijk een soort proefdraaien voor mijn nieuwe voorstelling."

Zoeken en vinden

Dan vertelt Laura van Dolron over Een antwoord op alle vragen, een voorstelling waarin ze samen met Willem De Wolf van Compagnie De Koe en twee muzikanten een combinatie brengt van stand-upcomedy, improvisatietheater, liedjes, filosofie en publieksparticipatie.

Het publiek krijgt bij het binnenkomen een kaartje om een grote levensvraag op te noteren. Een lukrake greep uit die vragen wordt tijdens de voorstelling voorgelezen en Laura en haar mannen antwoorden met een lied, een verhaal, een overpeinzing of nog iets anders. Natuurlijk hebben ze zich wel voorbereid op alle mogelijke vragen, maar toch wordt er nog heel wat geïmproviseerd en is het verloop van de voorstelling elke keer weer anders.

Het resulteert in "een filosofisch theaterconcert vol zoeken en vinden, vol hoop en wanhoop" met "misschien een antwoord dat alle vragen overstijgt" als ideale eindbestemming.

VRTNU VRTNU VRTNU