Spring naar inhoud

Debuut Frederik W. Daem: Zelfs de vogels vallen

Exclusief al één kortverhaal op canvas.be

geschreven op 27 augustus 2015

Op donderdag 3 september komt het debuut van Frederik Willem Daem uit: Zelfs de vogels vallen. Het is een bundel met tien kortverhalen geworden. Vanavond komt hij met zijn boek naar De afspraak. En wij mochten in première al één van de kortverhalen delen.

Voorbij de klif is het favoriete verhaal van de auteur en je kan het nu al integraal lezen via bovenstaande link. Het verhaal werd ooit al gepubliceerd voor cultuurhuis deBuren, maar is voor zijn debuut herwerkt.

Naast schrijven kan de jonge debutant – hij is nog maar 26 – ook tekenen. Van Zelfs de vogels vallen zijn er duizend exemplaren gedrukt en van elk exemplaar ontwierp hij zelf de cover. Mooie marketingstunt, maar wel eentje recht uit het hart.

Voorbij de Klif is Daems persoonlijke favoriet omdat het een heel persoonlijk verhaal is. Het is een gefictionaliseerd autobiografisch verhaal over het einde van zijn relatie. “Volgens mij heeft het voor mij iets te maken met het niet willen aanvaarden van het einde der dingen ook al zijn die onvermijdelijk. Afscheid te moeten nemen van zoveel herinneringen, ontdekkingen, hoogtepunten en zelfs woorden die inwisselbaar worden omdat ze verbleken tegenover wat je met elkaar hebt gedeeld” aldus de auteur. Hiermee verklaart hij ook de titel van de bundel: de onvermijdelijke eindigheid waar je niet omheen kunt.

Voor mij gaat dat verhaal over de liefde in haar meest confronterende en tegelijkertijd meest oprechte vorm. Het verlangen niet te verliezen wat al verloren is. En daarvoor ten alle tijde te blijven vechten.

Frederik Willem Daem

Ook een deel van de andere verhalen zijn heel persoonlijk waarin o.a. zijn overleden grootmoeder, zijn ex-vriendin en hijzelf figureren. Opvallend is dat de andere helft van de verhaal over nadrukkelijk Amerikaanse thema’s gaan. Stuntpiloten met levenstwijfels, tv-predikanten in een relatiecrisis en autoachtervolgingen geïnspireerd door Youtube-filmpjes en de popcultuur.

De fascinatie voor de Amerikaanse populaire cultuur is ontstaan in zijn kinderjaren. ‘Ik was een echt televisiekind’ vertelt Daem ons. ‘Mijn ouders hadden elk een drukke job, dus ik had veel tijd om voor de televisie te zitten. Ik speelde ook basket en dat is een sport die vooral op Amerikaans niveau interessant is. Als klein manneke was Michael Jordan mijn absolute held. Ik kende alle staten van de Verenigde Staten omdat ik alle basketbalploegen kende.’

VRTNU VRTNU VRTNU