Spring naar inhoud

De toekomst van de stad

Gent, gij zijt niet meer gelijk weleer

Gent in 1977 - © VRT
geschreven op 24 oktober 2016

In het STAM, het Stadsmuseum Gent, loopt momenteel de expo A glimpse of where we're going. Het is een nieuwe aflevering in de STAMreeks 'Stad van morgen'.

a glimpse of where we’re going - Elly Van Eeghem

Stad van morgen

Kunstenaar Elly Van Eeghem toont via eigen werk haar visie over de toekomst van de stad. Ze laat ook de verbeelding zien van een dertigtal bekende en minder bekende mensen. We krijgen werk te zien van kunstenaars, wetenschappers, ondernemers, stadsplanners zoals Simon Allemeersch (theatermaker), Carll Cneut (illustrator), Luc Deleu (kunstenaar/architect), Rebekka de Wit (theatermaker/schrijver), Bloemekensforum (bewoners Bloemekenswijk), FC De Buurt (bewoners Brugse Poort) en andere.

Hoe zag de stad er vroeger uit?

Ook de tentoonstellingsruimte over Gent vanaf 1950 is helemaal vernieuwd. Hier krijgen de bezoekers het verhaal te zien van de naoorlogse geschiedenis van Gent, de periode tussen de late jaren 1940 en vandaag: Groeiende stad - 1950 tot vandaag.

Gent in 1977

Gent, gij zijt niet meer gelijk weleer

In het VRT-archief vonden wij een documentaire over Gent uit 1977: Gent, gij zijt niet meer gelijk weleer. De documentaire bekijkt het verkeer, verkrotting, leegstand en afbraak in Gent. De makers interviewen een familie, drie generaties. We gaan met de grootvader naar het Citadelpark, de zoon wijst er op dat er nog auto's in het centrum rijden, met de kleinzoon rijden we op de fiets in het drukke verkeer.

VRTNU VRTNU VRTNU