Spring naar inhoud

De kijk van Cneut

© illustratie: Carll Cneut / foto: Jeroen Revalk
geschreven op 01 april 2019
Hoe geef je zin aan je leven? Illustrator Carll Cneut gelooft in positivisme: hij laat zich niet ontmoedigen door zijn tekortkomingen of streven naar perfectie.

Carll Cneut is een graag geziene en veelbekroonde illustrator. Toch is hij eerder toevallig in het vak gerold. Hij kon eigenlijk niet echt tekenen, maar wist zijn zwaktes om te buigen tot een sterke eigen stijl.

Voor Cneut staat of valt alles met een positieve levenshouding. Momenten van twijfel en onzekerheid ondergaat hij met berusting vanuit het idee dat het wel goed zal komen.

Ereburger

Op 6 april wordt Carll Cneut gehuldigd als ereburger van Wervik, de gemeente waar hij zijn jeugd doorbracht.

In het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik opent bij die gelegenheid een tentoonstelling met oud en nieuw werk van Cneut. Het gaat om een selectie tekeningen uit het begin van zijn carrière én om schetsen die hij maakte voor zijn gloednieuwe boek dat in het najaar van 2019 zal verschijnen. Voor dat boek werkt hij samen met auteur Toon Tellegen, vooral bekend van de filosofische dierenverhalen met mier en eekhoorn in de hoofdrol.

Carll Cneut werkt aan een illustratie voor zijn boek met Toon Tellegen.

Monsters en co.

In het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen opent op 5 april bovendien de tentoonstelling De grotesken met groteske kunst van de 16e eeuw tot nu.

Het gaat om prenten die een fascinerende fantasiewereld verkennen: van bizarre beesten, fabelwezens en monsters tot karikaturen en spotprenten. Het museum toont werk van onder anderen Jeroen Bosch, Pieter Brueghel, James Ensor, Fred Bervoets en ook... Carll Cneut.

VRTNU VRTNU VRTNU