Spring naar inhoud

De biografie van Wannes Van de Velde

geschreven op 29 april 2016

Op de dag dat Wannes Van de Velde 79 zou geworden zijn, werd hij herdacht in zijn 'thuishaven' De Roma. Veel van zijn muzikale vrienden waren uitgenodigd op 29 april, om zijn biografie, geschreven door Dree Peremans, voor te stellen. Canvas.be laat Wannes nog 'ns zelf aan het woord.

biografie Wannes Van de Velde

Wie anders dan Dree Peremans is de uitgelezen persoon om deze biografie te schrijven? Wie anders kent Wannes Van de Velde zo goed, doorheen de jaren, de vele jaren van folkmuziek, flamenco, schrijven, schilderen?

Van 31 oktober tot 2 november 1994 ging Peremans samen met Wannes naar Berlijn. Hij maakte toen op de trein tussen Antwerpen en Berlijn, een lang radio-interview over het verleden, het heden en de toekomst.

Dit lange gesprek is het vertrekpunt en de basis van dit boek. Samen met Christa Van de Velde-Bernhardt, de weduwe van Wannes, doorworstelde hij het persoonlijk archief van de zanger. Zo reconstrueert voormalig VRT-producer Dree Peremans het leven en werk van Wannes Van de Velde.

Ik heb afscheid genomen door te grasduinen in zijn repertoire en door dit boek te schrijven,” besluit Peremans in het boek ‘Wannes. Hier is hem terug’. “Zijn liederen koester ik als cultureel erfgoed. Ze hebben mij toen ik jong was en verloren liep geleerd hoe het misschien ook wel zou kunnen. Zou moeten. Zonder Wannes zou ik nooit geworden zijn wie ik ben. ‘En zijn kleine kantjes dan?’ vragen mensen wel eens. Ach wat, die zijn niet erger dan die van ieder ander mens, maar niet ieder ander mens heeft zoveel moois nagelaten.”

Zijn liederen koester ik als cultureel erfgoed. Ze hebben mij toen ik jong was en verloren liep, geleerd hoe het misschien ook wel zou kunnen.

Dree Peremans

Canvas.be laat Wannes zelf aan het woord. In deze documentaire uit 2008 vertelt Wannes over wat hem bezig houdt, waar hij kwaad van wordt en wat hem bescherming biedt. In zijn vertrouwde atelier laat hij ons zijn schilderijen en dagboeken zien.

Wannes was zoveel meer dan de figuur van de Vlaamse folkrevival. Hij was ook flamencogitarist, schilder, tekenaar, liedjesschrijver, componist, decorontwerper- en bouwer, lesgever, columnist, schrijver voor het plezier van de pen op het papier, inspirator voor vele muzikanten … maar bovenal een man die boos op de wereld kon zijn maar niet op de mensen die hem bevolken.

Hier is hem terug / Hier is de zanger mee z’n stem en z’n verhaal / ne muzikalen Don Quichot der Lage Landen / op zijnen doortocht / langs de wegen van de taal.

Wannes Van de Velde

Zo zong Wannes Van de Velde (1937-2008) het zelf op zijn laatste cd in 2006. Twee jaar later overleed hij. Met deze biografie is hij opnieuw een beetje terug.

VRTNU VRTNU VRTNU