Spring naar inhoud

Dansen op Ravel met Jeroen Verbruggen

De eerste Belgische choreografie van Verbruggen

geschreven op 27 mei 2016
Ravel - Opera Ballet Vlaanderen

De Franse componist Maurice Ravel blijft een inspiratiebron voor choreografen: artistiek leider en sterchoreograaf Sidi Larbi Cherkaoui en aanstormend talent Jeroen Verbruggen laten hun verbeelding op hem los. In een derde luik danst Opera Ballet Vlaanderen de legendarische choreografie van Maurice Béjart op het waarschijnlijk beroemdste werk van Ravel: zijn Boléro.

Canvas bezoekt Jeroen Verbruggen een aantal dagen voor die première. De Belgische danser en choreograaf is verbonden aan Les ballets de Monte Carlo en maakt nu zijn eerste stuk in eigen land. Hij creëert een nieuwe choreografie op de muziek van Ravels ballet Ma Mère l’Oye (naar de Sprookjes van Moeder de Gans. Zijn grote inspiratie is het leven van de Moeder der Belgen: koningin Fabiola.)

We zien hem aan het werk tijdens een van de laatste studiorepetities, waarin hij nog een aantal correcties wil bespreken met de dansers. De tijd hiervoor is kort, want de deadline is nakend.

Jeroen Verbruggen

Jeroen Verbruggen studeerde aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen, en kaapte in 2000 op de Prix de Lausanne de zilveren medaille en de publieksprijs weg. Dit bracht hem in de mogelijkheid om een jaar te studeren aan de National Balletschool of Canada in Toronto. In 2001 werd hij met zijn zelf gechoreografeerde solo Hyperballad tweede op de Eurovision for young dancers competition in Londen.

Jeroen Verbruggen danste daarna twee jaar bij Ballet Vlaanderen, toen onder leiding van Robert Denvers. Hij ontmoette er kunstenaars als Jan Fabre. In 2003 sloot hij aan bij het Ballet d’Europe in Marseille, onder leiding van Jean Charles Gil. In 2004 werd hij eerste solist bij Les Ballets de Monte Carlo, van Jean Christophe Maillot. Hij danste er vele hoofdrollen in Romeo & Juliet, Cinderella, en in Balanchines Prodigal Son. Hij bracht ook werk van gastchoreografen waaronder In memoriam en Mea Culpa van Sidi Larbi Cherkaoui, The second detail van William Forsythe en in Spectre de la Rose van Marco Goecke. Het werken met Goecke noemt Verbruggen één van de meest inspirerende samenwerkingen uit zijn carrière.

Als choreograaf werkte Verbruggen voor VRT-projecten, maakte hij de solo Jack(L)in the box voor het Monaco Dance Forum i.s.m. ESAP Pavilion Bossio of Monaco en IUAV van Venice, de Princesse Grace academy of dance en vele avonden voor jonge choreografen bij Les Ballets de Monte Carlo. In 2012 vroeg Jean Christophe Maillot Jeroen om zijn eerste officiële choreografie te maken voor Les Ballets de Monte Carlo met de titel Kill Bambi, in samenwerking met het Parijse modehuis “On aura tout vu”. In 2013 pakte Jeroen opnieuw uit met een creatie voor Les Ballets de Monte Carlo; Arithmophobia, dat werd gebracht in de Opéra Garnier in Monte Carlo.

In november 2014, presenteerde hij voor het eerst een avondvullend werk met zijn interpretatie van De Notenkraker voor Le Ballet du Grand Théâtre de Genève. Jeroen legt zich voortaan volledig toe op choreografie en werkt aan nieuwe creaties voor Les Ballets de Monte Carlo, die in de loop van 2015 in première gaan. In 2016 volgt dan zijn debuut bij Ballet Vlaanderen in het programma Ravel.

VRTNU VRTNU VRTNU