Spring naar inhoud

Dag van de Dans

zaterdag 23 april 2016

The red shoes@cinematek - © Michael Powell en Emeric Pressburger
geschreven op 20 april 2016

Je kan natuurlijk in je zetel blijven zitten en hier bij ons naar twee films over dans kijken, maar toch raden we je aan zaterdag 23 april even je dansschoenen aan te trekken en naar de dichtstbijzijnde locatie te hollen om zelf even een danspas te zetten.

Die zaterdag vindt voor de allereerste keer de Dag van de Dans plaats. Op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel is er dan hedendaagse dans te zien. Dansers en choreografen palmen de podia van meer dan vijftig kleine en grote cultuurhuizen in. Jong en oud kan er kennismaken met voorstellingen, workshops, filmvertoningen, flash mobs, open repetities of dance battles. Bedoeling is natuurlijk nog meer van deze kunstvorm te houden dan nu al het geval zou moeten zijn.

Er zijn dansactiviteiten van Oostende tot Hasselt en van Turnhout tot Halle. In Antwerpen krijg je een inkijk in het repetitieproces van de nieuwste productie van het Ballet Vlaanderen, Ravel, een avondvullend programma waarin Sidi Larbi Cherkaoui, Jeroen Verbruggen en Maurice Béjart zich aan de muziek van de Franse componist meten. In Gent kan je met de bus op roadtrip langs verschillende dansvoorstellingen. Je kan gaan kijken naar voorstellingen van Ugo Dehaes, Marc Vanrunxt of Eisa Jocson. Dans je liever zelf? In de studio van Les ballets C de la B kan je deelnemen aan de social choreography Who wants to dance with me? In Leuven houdt het STUK open huis, met als blikvanger een groot ‘open stage’. In Molenbeek is de kans groot dat je op straat zomaar een danser tegen het lijf loopt tijdens het festival Molendance.

VRTNU VRTNU VRTNU