Spring naar inhoud

BurenCirque live op canvas.be

nu online te bekijken

geschreven op 04 maart 2016
BurenCirque

Zijn 'handtekening' noemt Daniel Buren het. Het strakke verticale lijnenpatroon van afwisselend een witte en een gekleurde lijn. Altijd zijn ze 8,7 cm breed. Wanneer hij voor een tentoonstelling uitgenodigd wordt, zet hij hiermee de ruimte naar zijn hand en gebruikt hij het als een vast herkenbaar teken. Wereldberoemd is de Franse kunstenaar ermee geworden. Van Japan tot Amerika, en ook in België.

Tot 22 mei is hij te gast in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten. In de verrassende expo ‘Een fresco’ brengt hij een gekleurd en persoonlijk beeld van de kunst van de twintigste eeuw tot vandaag.

In het Cultureel Centrum Strombeek presenteert Daniel Buren dan weer een uniek werk ‘in situ’, La salle aux pilliers colorés. Wanneer je rond deze 32 gekleurde pijlers stapt, laat de steeds wisselende kleur je ruimtegevoel kantelen.

Wanneer deze kunstenaar de kans krijgt buiten de lijnen te kleuren antwoordt hij steeds present. Ook toen de circusartiesten Dan en Fabien Demuynck eind jaren 90 pogingen ondernamen om de wereld van het circus en die van de hedendaagse kunst nauwer met elkaar in contact te brengen. BurenCirque is het resultaat. In een installatie die de stempel draagt van Daniel Buren, voeren acrobaten, muzikanten en artiesten afkomstig uit de hele wereld een opwindend spektakel op.

BurenCirque

Zaterdagavond 5 maart waren ze met één korte voorstelling te gast in het CCStrombeek. Wie daar niet bij kon zijn of het spektakel nog eens wil beleven, kan de opnames van de canvas.be-livestream hier bekijken.

Met: Tatiana Mosio-Bongonga (koorddanseres), Bela Legrain (luchtacrobatie), Juan Tula (enkel rad), Oumou Kouyate (zang), Moriba Koita (N'Gonni, muziek), Eric Maurin (geluid), Emmanuelle Guilbert (montage)

VRTNU VRTNU VRTNU