Spring naar inhoud

Art Brussels toont de privécollectie van Jan Hoet

Cabinet d'Amis

geschreven op 18 april 2016
Jan Hoet

De 34e editie van de hedendaagse kunstbeurs Art Brussels loopt van vrijdag 22 tot en met zondag 24 april in Tour & Taxis, de voormalige douanegebouwen in Brussel.

Tour & Taxis, Brussel

Het wordt een jaarlijkse gewoonte. Eind april toont de Brusselse kunstwereld zich van zijn beste kant. De galeries blinken hun vitrines op. Musea en kunstencentra zetten hun tentoonstellingen nog eens extra in de aandacht. De kunstliefhebber trekt zijn mooiste kleren aan. De verzamelaars tellen nog even het geld in hun spaarpot na. Gedurende enkele dagen overrompelen de kunsten de stad. Reden voor die extra drukte is de hedendaagse kunstbeurs Art Brussels. Die wist zich de voorbije jaren internationaal te profileren en mede door een hoog kwalitatief aanbod een publiek van eigenzinnige liefhebbers aan te trekken.

Wandelen door de ruimtes van Tour & Taxis is een beetje als flaneren door een grote, wat chaotische, groepstentoonstelling. Naast het werk van tientallen kunstenaars op de stands van de galeries is er een sculpturenroute, een filmprogramma, zijn er lezingen en debatten.

Speciaal voor deze 34e editie bedacht afscheidnemend artistiek directeur Katerina Gregos een eerbetoon aan Jan Hoet. De tentoonstelling ‘Cabinet d’Amis, The accidental collection of Jan Hoet’, in het Hôtel de la Poste, naast de beurs in het Tour & Taxis-complex, wil inzicht geven in de artistieke visie van de in 2014 overleden, energieke en nu zo gemiste, Gentse museumdirecteur. Naast werk van onder anderen Joseph Beuys, Richard Prince, Raoul De Keyser en Marlene Dumas zien we hier schetsen en tekeningen van bevriende kunstenaars, evenals correspondentie die Hoet met de artiesten voerde via brieven, notities, postkaarten, faxen en teksten. Deze stukken uit zijn persoonlijke archief werden nooit eerder tentoongesteld en werpen een unieke blik op zijn traject als curator.

VRTNU VRTNU VRTNU