Spring naar inhoud

Alzheimer als inspiratie

wanneer de ziekte muze wordt

geschreven op 19 september 2015
Glen Campbell tijdens zijn laatste opnamesessie

Alzheimer is een verschrikkelijke ziekte die niet alleen een impact heeft op de patiënt, maar ook op zijn omgeving. De emoties die dit teweeg brengt blijken voer te zijn voor sterke nummers. Wij stelden een playlist samen met enkele sterke nummers geïnspireerd door de ziekte.

Intuition & Equalibrum – Imagining

Toen zijn vader alzheimer kreeg zag Intuition, een rapper uit Californië, maar één manier om zijn gevoelens te uiten: een nummer schrijven. Zijn verdriet wordt bijna tastbaar wanneer hij rapt over de relatie met zijn vader. Vroeger spendeerden ze niet veel tijd samen en nu is het jammer genoeg te laat. Een complexe relatie waar een mooi nummer uit voort is gekomen. Wie meer wil weten over het verhaal van Intuition en zijn vader kan daarvoor terecht op zijn blog.

I heard you had a hard time rememberin’ The longest road trip we ever did And the medicine ain’t gonna slow it down or make it better

Intuition

Ed Sheeran – Afire Love

De grootvader van Ed Sheeran had 20 jaar lang alzheimer en overleed uiteindelijk in 2009. De Britse zanger besloot een nummer te maken over de impact dat dit had op zijn familie. Verrassend genoeg heeft dit nummer ook een positief kantje, het overlijden bracht zijn familie namelijk dichter bij elkaar.

My father told me, son It’s not his fault he doesn’t know your face You’re not the only one

Ed Sheeran

Glen Campbell – I’m Not Gonna Miss You

Het allerlaatste nummer van de Amerikaanse countryzanger Glen Campbell gaat over zijn gevecht met alzheimer. Campbell heeft het niet graag over zijn ziekte, hij maakte dit nummer om te tonen dat hij zich geen zorgen maakt. Ofwel in zijn eigen woorden: “I don’t know what everybody’s worried about. It’s not like I’m going to miss anyone, anyway.” Meer info en hoe het nu gaat met Campbell kan je vinden in dit artikel van The Wall Street Journal.

... en meer

Voor wie meer wil is er nog onze playlist met muziek geïnspireerd door Alzheimer.

VRTNU VRTNU VRTNU