Spring naar inhoud

All we need is love

De Before-trilogie van Richard Linklater

geschreven op 10 mei 2018
Before sunrise

Zou Richard Linklater Fragments d'un discours amoureux (Uit de taal van een verliefde) van Roland Barthes gelezen hebben vooraleer hij met de opnames van zijn Before-trilogie begon? (Before sunrise - 1995, Before sunset - 2004, Before midnight 2013) Zoals de Franse schrijver en semioloog de literatuur- en filosofiegeschiedenis aanpakte om de verliefdheid te vatten, zo gebruikt de Amerikaanse regisseur dit onbeschrijfelijk gevoel om de celluloidstrook een kloppend hart te geven. Deze driedelige sequel over de française Céline en de amerikaan Jesse is een meesterlijke en speelse oefening in het ontleden van wat de verliefdheid met een mens kan doen. Vakantie en vlinders in de buik, moeten we meer hebben om van een film te genieten?

Before sunrise (1995)

Céline en Jesse zijn twintigers wanneer ze elkaar voor het eerst ontmoeten. Ze zitten op de trein naar Wenen. Hij leest All I need is love van Klaus Kinski, zij de bundeling teksten Madame Edwarda, Le Mort en Histoire de l’oeil van George Bataille. (Vergeet zelf je favoriete reisboeken niet in te vullen op onze ik ga op reis en ik lees-pagina) In afwachting van een overstap die hen zal scheiden, brengen ze al pratend over het leven en de liefde de nacht in de Oostenrijkse hoofdstad door. Ze beloven elkaar een half jaar later terug te onmoeten. Richard Linklater, die je misschien wel kent van zijn films Boyhood of School of Rock, maakt samen met zijn twee acteurs Julie Delpy en Ethan Hawke achter de schrijftafel van dit twee keer niets-verhaal een romantisch hoogtepunt.

Before sunset (2004)

Zie in Before Sunrise hoe Céline en Jesse in een Weense Schallplatten-shop samen naar het nummer ‘Come here’ van Kath Bloom luisteren. Hoe film er in slaagt de jeugdige twijfels en onzekerheden uit te spelen. Die directe nabijheid! Al die twijfelende blikken! Die onhandige ik-weet-niet-wat-te-doen houding! De niet uitgesproken zinnen! Dat aangehouden two-shot! Alles in deze uitgeschreven en geplande film lijkt geïmproviseerd. Hier horen we een zomerhit die de twee reizigers nooit zullen vergeten.

Before midnight (2013)

Voor wie de drie films nog nooit heeft gezien zou het zonde zijn de plot te verraden. Maar toch dit. Er is al vaak gezegd en geschreven dat ‘de tijd’ het onderwerp is waar Linklaters grootste aandacht naartoe gaat. Voor Boyhood filmde hij zijn acteurs gedurende een tiental jaar. Je zag ze tijdens de film letterlijk ouder worden. Ook in deze Before-trilogie, die 18 jaar overspant, kan je niet om de voortschrijdende tijd heen. Negen jaar na het eerste deel loop je de hoofdpersonages weer tegen het lijf. Nog eens negen jaar later ontmoet je ze opnieuw tijdens een vakantie in Griekenland. Net als hun ouder wordend publiek moeten ook Céline en Jesse zich bij deze natuurlijke gang der dingen neerleggen. De fans vragen zich nu al af of we in 2022 een vervolg mogen verwachten.

VRTNU VRTNU VRTNU